1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Halk, Derin Güçlerin Peşini Bırakmıyor!
Mısırda Halk, Derin Güçlerin Peşini Bırakmıyor!

Mısır'da Halk, Derin Güçlerin Peşini Bırakmıyor!

Mısır’da 74 kişinin öldüğü stad şiddetinin arkasında, devrimi ateşleyen holiganları hedef alan ‘şeytani güçler’ aranıyor.

03 Şubat 2012 Cuma 10:18A+A-

Msır’da çarşamba gecesi futbola gölge düşüren ve 74 taraftarın ölümü, binin üzerinde seyircinin de yaralanmasıyla sonuçlanan şiddetin ardında “gizli güçler” olduğundan şüpheleniliyor.

Bundan tam bir yıl önce Hüsnü Mübarek’in devrilmesinde büyük rol oynayan ve protestolar sırasında Tahrir Meydanı’nda daima ön saflarda güvenlik güçlerine göğüs geren ülkenin, hatta tüm kıtanın en popüler takımı El Ahli’nin holiganlarının, iktidarda olan Askerî Yönetim’in tertiplediği bir saldırının kurbanı olabileceği konuşuluyor.

Devrim Tehlikede!

Ölenler için bir dakika saygı duruşuyla açılan Meclis oturumu sırasında da Müslüman Kardeşler üyesi Meclis Başkanı Muhammed El Katatni çatışmaların “şeytani güçlerin bir ürünü” olduğunu söyleyerek “Devrim tehlikede” dedi.

Aktivistler her ne kadar müsabakaya ev sahipliği yapan Port Said kentinin El Masri Kulübü ile El Ahli arasında büyük bir rekabet olduğuna dikkat çekse de, güvenlik güçlerinin olayların büyümesini engellemek için bir şey yapmamasını “Askerî yönetim El Ahli holiganlarından intikam alıyor” diye yorumlandı.

Maçın ardından öfkeli El Ahli holiganlarının ise tren istasyonunda “Kahrolsun Askerî Konsey” diye slogan atması da dikkat çekti. Dün de yüzlerce Port Said taraftarı stadın etrafında toplanarak “Bizler masumuz, bu bir komplo” şeklinde sloganlar attı.

Ayrıca bu kanlı olay, Mübarek yanlısı ‘Baltacı’ milislerinin Tahrir’i develerle basarak göstericilere saldırdığı geçen yılki protestoların en kanlı gününün yıldönümüne rastladı.

Askerî Konsey’in lideri Mareşal Hüseyin Tantavi ise El Ahli’li oyuncularla görüştükten sonra ülkede istikrarın bozulmayacağını temin ederek, “İktidarı sivillere devretmek için elimizde yol haritası var. İstikrarsızlığı amaçlayanlar bunu başaramayacak” dedi. Hakkında soruşturma başlatılan Port Said kentinin emniyet müdürü tutuklanırken, istifasını sunan vali görevden alındı.

Halk, Bakanlığa Yürüdü

Dün sayıları 10 bine ulaşan göstericiler, Yüksek Askeri Konsey ve İçişleri Bakanlığı aleyhine sloganlar attı. İçişleri Bakanlığına girmek isteyen göstericilere polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Güvenlik kuvvetleri ile göstericiler arasındaki küçük çaplı çatışmaların ardından, Meclis El Şabi ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliğinin de bulunduğu Felaky caddelerinde durumun gergin olduğu gözleniyor.

Bu arada, Tahrir Meydanı'nda ise göstericilerin bekleyişi devam ediyor. Mısırlı aktivitistler, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yarın büyük bir gösteri yapılması çağrısında bulundu.

Latuff'tan Karikatür

Brezilya asıllı muhalif çizer Carlos Latuff çizgileriyle dün Mısır'da olanları dünya kamuoyu ile paylaştı.
 
latuff_misir_tantavi.jpg

Mısır'da yaşanan katliamın Tantavi'nin işi olduğunu anlatan karikatürlerini twitter hesabından yayınladı. Mısır devriminin başlangıcından bu yana her gelişmeyi çizgileriyle yansıtan Latuff ordu karşıtı bir tavır sergiledi.


 

HABERE YORUM KAT