1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da Gösterilere Yine Kanlı Müdahale
Mısır’da Gösterilere Yine Kanlı Müdahale

Mısır’da Gösterilere Yine Kanlı Müdahale

Ülkenin değişik kentlerinde Cuma namazının ardından düzenlenen darbe karşıtı gösterilerde bir öğrenci polis tarafından öldürüldü, 23 Ezher Üniversitesi öğrencisinin ise üniversite ile ilişiği kesildi.

21 Mart 2014 Cuma 15:41A+A-

Başta Kahire olmak üzere, İskenderiye, Şarkiyye, Minye ve Port Said’de Cuma namazının ardından gösteriler düzenlendi. Protestocular darbe ile devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin fotoğrafları ile Rabia işaretinin bulunduğu dövizler taşıdı.

Bir çok devrimci gençlik hareketinin de katıldığı protestolarda öğrenciler, 3 Temmuz darbesini gerçekleştiren Sisi ve ona destek veren askerlerin yargılanması istedi. 

Özellikle Kahire ve İskenderiye kentlerinde sıkı güvenlik önlemleri alınmış durumda. Al Jazeera kaynaklarının aktardığına göre bu iki kentte göstericilerin ana yollara çıkmasına polis müsaade etmiyor.

Kenar semtlerde ve ara sokaklarda toplanan darbe karşıtlarına Mısır polisi gaz bombası ve plastik mermi ile müdahale ediyor.

Al Jazeera kaynakları İskenderiye’deki polis müdahalesinde bir öğrencinin polis tarafından vurularak öldürüldüğünü belirtti. Öğrencinin kimliği hakkında ise bilgi verilmedi. Kaynaklar, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu çok sayıda göstericinin de yaralandığını ifade etti.

23 öğrenciye uzaklaştırma

Üniversite rektörlerinden oluşan Rektörler Kurulu da hükümetten üniversite kurallarına aykırı hareket edenlere soruşturma açmasını talep etti. Rektörler Kurulu öğrencilere karşı sert önlemlerin alınacağını açıklamasının ardından 23 öğrenci daha Ezher’den uzaklaştırıldı.

Üniversite yönetimi öğrencilerin şiddet faaliyetlerine katıldıkları gerekçesi ile atıldıklarını duyurdu.

Ezher Üniversitesi Rektörlüğü 20 Mart’ta darbe karşıtı gösterilere katıldığı gerekçesiyle sekiz kız öğrenciyi okuldan uzaklaştırmıştı. Aynı gerekçeyle yine aynı üniversitede okuyan 40 öğrencinin yurtlarda kalması da yasaklanmıştı.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal Koalisyon Hareketi, Yüksek Askeri Konsey'in anayasayı referanduma sunduğu 19 Mart'ın yıldönümünde, 11 gün sürecek eylem çağrısında bulunmuştu.

(Al Jazeera) 

HABERE YORUM KAT