1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da Gazze Protestoları
Mısır’da Gazze Protestoları

Mısır’da Gazze Protestoları

Mısır’ın değişik kentlerinde darbe hükümetinin Gazze'ye uyguladığı ambargo protesto ediliyor. Kahire'de eylem yapan göstericiler cunta yönetiminin Gazze'ye açılan Refah Sınır Kapısı'nı açmasını istiyor.

23 Temmuz 2014 Çarşamba 12:43A+A-

Birçok sivil toplum kuruluşu ile bağımsız sendikaların öncülüğünde düzenlenen gösterilerde başta darbeci Es Sisi olmak üzere hükümet ve parlamento üyeleri Gazzeli Filistinlilerin yanında olmamakla suçlanıyor.

Mevcut yönetimin Gazze’ye yönelik tutumunu eleştiren göstericiler kapalı olması nedeniyle yardım ve sağlık ekiplerinin kullanamadığı Refah Sınır Kapısı’nın acilen açılmasını istedi.

Rejimin Gazze’de yaşananlara sessiz kalması ve İsrail’e tepki göstermemesini eleştiren pankart ve dövizler taşıyan göstericiler protestolarını ülke geneline yaymak için tüm Mısırlıları sokağa çıkmaya davet etti.

Kapı 17 gündür kapalı

17 gündür devam eden İsrail’in Gazze saldırısında Refah Sınır Kapısı sadece birkaç saatliğine açılıp kapandı. Darbe hükümeti ilk olarak sınır kapısını üç günlüğüne açık tutarak, Filistinli yaralıların geçişine izin vereceğini açıklamasına rağmen bu sözünü tutmamış ve kapıdan sadece Mısırlıların geçişine izin vermişti.

Geçtiğimiz pazartesi günü de çeşitli ülkelerden Ariş’e gelen ve Gazze’ye gönüllü olarak yardıma gitmek isteyen sağlık ekipleri geri gönderilmişti.

Aynı gün Mısırlı doktorlardan 50 kişilik bir grupta Refah Sınır Kapısı’na geldi. Fakat darbe rejimi bu kişilere de Gazze’ye giriş izni vermedi.

Hamas da geçtiğimiz günlerde Mısır kamuoyundan destek istedi. Hamas yönetimi yaptığı açıklamada, “Bizi terk etmeyin, aksi halde boğuluruz” diyerek destek talebinde bulundu.

BAE’ye özel muamele

Öte yandan cunta rejimi, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) gelen yardımların Gazze’ye girişine izin veriyor.

Malezya, Tunus, Fas ve diğer Avrupa ülkelerinden Gazze için gönderilen yardımlara güvenlik gerekçesiyle giriş izni vermeyen hükümet, BAE’den gelen yardımlara izin veriyor.

BAE ve diğer körfez ülkeleri Mısır’da yapılan askeri darbeye açıktan destek vererek, Sisi’ye maddi yardımlar bulunmuştu.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırı nedeniyle başta ilaç ve tıbbi ekipman olmak üzere birçok malzemede sıkıntı yaşanıyor. Elektrik ve suyun kesik olduğu bölgede halk bazı yardım kuruluşlarının yardımlarıyla ayakta kalmaya çalışıyor.

Türkiye saldırının başladığı ilk günlerde Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığı ile Gazze’ye gıda, ilaç ve yakıt temininde kullanılmak üzere bir buçuk milyon dolar yardım gönderdiğini açıkladı.

 Al Jazeera

HABERE YORUM KAT