1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Darbe Karşıtı Gösteriler Sürüyor
Mısır'da Darbe Karşıtı Gösteriler Sürüyor

Mısır'da Darbe Karşıtı Gösteriler Sürüyor

Mısır'ın çeşitli kentlerinde cuma namazının ardından "Bizim anayasamız, 2012 anayasası" adıyla darbe karşıtı gösteriler düzenlendi.

20 Aralık 2013 Cuma 16:46A+A-

Mısır'da darbe karşıtı halk "Bizim Anayasamız, 2012 Anayasası Cuması" gösterilerine yoğun katılım gösterdi.

Güvenlik güçlerinin daha öncekilerin aksine camiler ve meydanlardan çıkan ve herhangi bir taşkınlık ya da çatışma belirtisi göstermeyen darbe karşıtlarına ilk dakikalarda yoğun gaz bombası kullanarak müdahalede bulunması dikkati çekti.

Mısır'da güvenlik güçleri, başkent Kahire'nin batısındaki Giza'da piramitlerin bulunduğu El-Heram mahallesindeki Hatemu'l-Murselin camisinden çıkan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ederek, bazı göstericileri gözaltına aldı.

Nasr City kentinde "Anayasa geçersiz" sloganları atarak yürüyen darbe karşıtı grup da güvenlik güçlerinin gazlı müdahalesiyle karşılaştı. 

Kahire'nin güneyindeki Helvan'da ise göstericiler ilginç bir taktikle güvenlik güçlerini atlatmayı başardı. Bir grup darbe karşıtı sabah erken saatlerde El-Meragi Camisi'nden çıkarak güvenlik güçlerini oyalarken, "El-İstikame camisinden çıkan daha büyük bir grup güvenlik güçlerinin yokluğunda yeni anayasa taslağını protesto etti.

El-Meadi kentinde yeni anayasa taslağı aleyhinde sloganlar atan göstericiler, referandumun iptalini istedi.

Aylardır darbe karşıtı gösterilere sahne olan El-Mühendisin mahallesinde ise güvenlik güçlerinin aldığı yoğun önlemler nedeniyle eylem yapılmadı. Güvenlik güçleri bölgedeki en büyük meydanlardan Mustafa Mahmud'a çıkan yolları da trafiğe kapattı. 

Ülkenin kuzey kesimindeki İskenderiye'de yönetim karşıtı sloganlar atıp, referandumun iptalini isteyen göstericilere, güvenlik güçleri ve kimliği belirlenmeyen kişilerce saldırı düzenlendiği bildirildi. 

Suveyş ve El-Feyyum vilayetlerinin çeşitli semtlerinde darbe karşıtı göstericilerin güvenlik güçlerinin gazlı müdahalesine maruz kaldığı, bazılarının gözaltına alındığı kaydedildi.

Eş-Şarkiye, Beni Suveyf, İsmailiyye, Asyut ve Kina vlayetlerinde de yeni anayasa taslağı protesto edildi.

Mısır'daki darbe karşıtı ulusal ittifak, anayasa referandumunu protesto amacıyla, dün, ülke genelinde "Bizim anayasamız 2012 anayasası " adı altında gösteri düzenlenmesi çağrısı yapmıştı.

Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Mısır'da 3 Temmuz'daki askeri müdahale ile askıya alınan 2012 Anayasası üzerinde yapılan düzenlemelerin ardından hazırlanan 247 maddelik yeni taslağın, 14-15 Ocak 2014'te referanduma sunulacağını açıklamıştı.

 

HABERE YORUM KAT