1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da Darbe Destekçisi Muhaliflere ABD Fonu
Mısır’da Darbe Destekçisi Muhaliflere ABD Fonu

Mısır’da Darbe Destekçisi Muhaliflere ABD Fonu

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bir programı çerçevesinde Mursi karşıtlarını finanse etiği ortaya çıktı.

11 Temmuz 2013 Perşembe 13:52A+A-

ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır'da asker tarafından yapılan darbe sonrası ülkesinin tarafsız kalacağını iddia etmesine rağmen, ele geçirilen belgeler, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bir programı çerçevesinde Mursi karşıtlarının finanse edildiğini ortaya koyuyor.

El Cezire'de yer alan haberde Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrildiği Mart 2011'den sonra Müslüman Kardeşler'e muhalif olan birçok politikacının ABD tarafından fonlandığı bildiriliyor. Dışişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Ortadoğu'da Demokrasiyi Geliştirme Merkezi tarafından Mısır'da birçok kuruluşa milyonlarca dolar ödendiği ifade ediliyor. Ortadoğu Ortaklık Girişimi, İnsan Hakları Çalışma Grubu ve Ulusal Cumhuriyet Enstitüsü gibi STK ve düşünce kuruluşları kanalıyla bölgeye aktarılan paralar çok ciddi bir yekun tutuyor.

Mısır'da Mursi karşıtı birçok politikacı ve bürokrat yıllardır ABD tarafından fonlanıyor. Mursi karşıtı eski polis albayı Ömer Afif Süleyman'ın 2008'den bu yana ABD'den fon aldığı biliniyor. ABD vatandaşlığı da bulunan Süleyman, Kahire'de Suudi Arabistan ve İsrail büyükelçiliklerine saldırı planladığı gerekçesiyle beş yıl hapse mahkum edilmişti. Süleyman'ın sosyal medyada Mısırlı yetkililere saldırı düzenlenmesini teşvik ettiği de biliniyor.

Fon alındığına dair belgelerin yayınlandığı UC Berkeley gazetecilik programına röportaj veren Süleyman, Obama yönetimini kendisine para verdiğini kabul ederken miktarının düşük olduğunu savunuyor. Süleyman'ın ifadesine göre ABD, kendisine her ay 2 bin - 2 bin 500 dolar arasında para veriyor.

Aynı belgelerde ABD'nin Mısır'da şiddet eylemlerine dönüşen Mursi karşıtı gösterileri organize eden STK ve siyasi partilere de fon sağladığı belirtiliyor. Cuntanın en büyük destekçilerinden Muhammed El Baradey'in Düstur Partisi ve ona yakın STK'ların da ABD'den aldığı fonların miktarının yıllık 75 bin dolar olduğu ifade ediliyor.

El Cezire'nin haberinde Arap Baharı eylemleri sırasında benzeri fonlamaların yapılıp yapılmadığı konusunda ise herhangi bir bilginin verilmemesi dikkat çekti.

(Dünya Bülteni)

misir-muhaliflere-abd-fonu1.jpg

misir-muhaliflere-abd-fonu2.jpg

misir-muhaliflere-abd-fonu3.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum