1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Bugün “Kanlı Referandum” Günü
Mısır'da Bugün “Kanlı Referandum” Günü

Mısır'da Bugün “Kanlı Referandum” Günü

Mısır'da kanlı bir darbeye imza atan cunta yönetimi tarafından hazırlanan anayasa bugün ve yarın oylanacak. Darbe karşıtlarının boykot edeceği referanduma katılımın düşük olması bekleniyor.

14 Ocak 2014 Salı 09:29A+A-

Mısır’da ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevden alındığı darbeden sonra cunta tarafından hazırlanan anayasa bugün ve yarın oylanacak referandumla oylanacak.

Kanlı darbeye karşı çıkan bütün grupların boykot edeceği referandumda katılımın çok düşük seviyede kalacağı tahmin ediliyor. Referanduma katılanların ise büyük çoğunluğunun ebet oyu vermesi bekleniyor. Nitekim referanduma sunulan anayasa için sandık başına giden yurtdışındaki Mısırlıların yüzde 95'inin "evet" oyu verdiği bildirildi. Yurtdışı seçmenlerinin sadece yüzde 15,1’i oylamaya katıldı. Mursi tarafından hazırlanan anayasanın oylandığı referandumda yurtdışındaki katılım oranı yüzde 42 olarak açıklanmıştı.

Yüksek Seçim Kurulu Sözcüsü Hişam Muhtar düzenlediği basın toplantısında, oylama işleminin şeffaf ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştiğini belirterek, yurt dışında yaşayan 681 bin seçmenden yüzde 15,1'e tekabül eden 103 binlik kısmının oylamaya katıldığını açıkladı. 

Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerde katılımın çok yüksek olduğunu belirten Muhtar, "Genel olarak katılım düşüktü çünkü yurtdışındaki Mısırlılar, bulundukları ülkelerin büyükelçiliklerine giderek kimlik kartlarını veya pasaportlarını ibraz ederek oy kullanmak zorunda kaldı" dedi.

Muhtar, resmi olmayan sonuçlara göre, oy kullananların yüzde 95'inin "evet" dediğini söyledi.

Yurt dışındaki Mısırlılar oy kullanma işlemine geçen Çarşamba başlamış ve dün akşam her ülkenin yerel saatiyle 21:00'de oylama sona ermişti.

Mısır'da 2012 yılında gerçekleşen referanduma yurt dışında katılım oranı yüzde 42 olarak belirlenmiş, seçmenlerin yüzde 65,8'i evet oyu kullanmıştı.

SİSİ: GEREKİRSE GÜÇ KULLANILACAK

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin, referandum sırasında güvenliği sağlamak için ordudan gerekirse "güç ve şiddet kullanmasını" istediği bildirildi. 

Mısır ordu sözcüsü Ahmed Muhammed Ali, yaptığı açıklamada, Sisi'nin seçim merkezlerinin güvenliği için yürütülen son hazırlıkları kontrolü sırasında orduya, "referandum sırasında teyakkuz halinde olmaları, güvenliği sağlamak için gerekirse güç ve şiddet kullanılması" talimatı verdiğini belirtti. 

Ordu sözcüsü Ali, Sisi'nin ayrıca, "Sorumluluğumuz altında olan oylama işleminin sağlıklı koşullar altında tamamlanması için hazır olacağız. Dünya, Mısır ordusunun referandum sırasında vatandaşları ve misafirlerine yönelik muamelesi konusunda ne kadar iyi ve disiplin içinde çalıştığını görecek" ifadelerini kullandığını belirtti. 

Öte yandan Mısır makamlarının, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yanlısı oldukları gerekçesiyle, 5 hukuk kuruluşunun seçime gözlemci olarak katılmasına engel olduğu öğrenildi.

Askeri darbeyle askıya alınan 2012 anayasası üzerinde, "Anayasa Hazırlık Komisyonu" tarafından yapılan düzenlemelerin ardından hazırlanan 247 maddelik yeni anayasa taslağı, 14-15 Ocak 2014 tarihinde referanduma sunulacak. Referandumun güvenliği için 160 bin asker görev yapacak. 

SEÇİM MERKEZLERİ KIŞLA GİBİ

 Mısır'da anayasa referandumu çerçevesinde, oy kullanılacak seçim merkezlerinin etrafında alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekiyor.

Merkezlerin önünde görev yapan askerler, kum torbalarından oluşturulan siperlerin arkasında "seçim nöbeti" tutuyor. Okul önlerindeki bu görüntüler, adeta buraların "kışlaya çevrildiği" izlenimini veriyor.

OLAĞANÜSTÜ TEDBİRLER ALINDI

Referandumda 160 bin askerin yanı sıra olabilecek karışıklıklara müdahale etmek üzere eğitilmiş özel zırhlı bir birim de görev alacak.

Mısır ordusunun, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki sayfasında yer alan açıklamada, "İlk kez cuma günü başkent Kahire sokaklarında görülen kırmızı zırhlı askerlerin de referandumun güvenliğinin sağlanması için görev yapacağı" belirtildi.

Eski Silahlı Kuvvetler Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Tümgeneral Ala İzzeddin, "Bu, yeni bir birim değil. Gerektiğinde özel görevlerde çalışacak, karışıklıklara müdahale etmek üzere eğitilmiş özel bir birim" dedi.

 

HABERE YORUM KAT