1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Askerden Mursi'ye Uyarı
Mısırda Askerden Mursiye Uyarı

Mısır'da Askerden Mursi'ye Uyarı

Yüksek Askeri Konsey'e meydan okuyan Mursi'ye Konsey'den "Anayasaya uy!" cevabı geldi.

10 Temmuz 2012 Salı 12:12A+A-

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in görevden uzaklaştırılması ardından yönetime el koyan Yüksek Askeri Konsey, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin meclisin toplanması yönündeki çağrısını "anayasaya uyulması gerektiğini" söyleyerek karşı çıktı.

Muhammed Mursi, sonuçları geçen ay belli olan seçimi Müslüman Kardeşler'in adayı olarak kazanmıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından önce Anayasa Mahkemesi, geçen sene yapılan parlamento seçimini anayasaya aykırı bularak iptal edilmesi gerektiği sonucuna varmış, Yüksek Askeri Konsey de kararı uygulamıştı.

Cumhurbaşkanı işte bu karara meydan okuyan bir çağrıyla dün parlamentonun toplanması gerektiğini söylemiş, meclis başkanı da toplantı çağrısı yapmıştı.

Meclis binasının çevresindeki askeri birlikler vekillerin girişine izin vermek için geri çekildi.

BBC’deki habere göre Meclis başkanı toplantının bugün yapılmasını istedi.

Ancak Yüksek Askeri Konsey parlamentoyu fesih ederken Anayasa Mahkemesi'nin kararını uyguladığını, herkesin de yasalara bağlı olması gerektiğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi de yaptığı son açıklamada kararının bağlayıcı olduğunu ve temyize açık olmadığını bildirdi.

Mısır'daki BBC muhabiri ordu ile yeni cumhurbaşkanının yeni bir sinir harbine giriştiğine dair işaretler geldiğini ne var ki Pazartesi bir arada görülen Mursi ve komutanların aralarında sorun varmış gibi görünmediklerini aktarıyor.

Eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarına son veren halk ayaklanmasının ardından idare Yüksek Askeri Konsey'e (YAK) geçmişti.

Hükümet karşıtları, YAK’ın yönetime geçmesinden önce memnuniyet duysa da, askeri yetkilileri iktidarı devretmeye yanaşmamakla suçlayan eylemciler YAK’a tepki göstermeye başladı.

Mursi, ülkede geçen ay yapılan ilk serbest seçimlerde birinci gelmiş, ordu da idareyi 30 Haziran’da yeni cumhurbaşkanına devretmişti. Ancak ordu, idareyi devretmeden önce kendine geniş yetkiler tanıdı. Ordu yaptığı anayasa değişiklikleriyle, Cumhurbaşkanı’nın ordu üzerindeki etkisini azalttı, komutanlara yasama gücü verdi ve orduya yeni anayasayı veto etme hakkı tanıdı ancak bu karar henüz onaylanmadı.

Cumhurbaşkanı Mursi, Pazar günü yayımladığı kararnamede yeni genel seçimlerin, anayasanın referandumla oylanmasından sonra 60 gün içinde yapılması gerektiğini belirtti.

Müslüman Kardeşler, Parlamento’nun feshedilmesi kararına karşı çıkmıştı.

Ancak uzmanlar, cumhurbaşkanının Parlamento’yu yeniden bir araya getirme yetkisinin olmayabileceğini ifade etti. Bu da Tahrir Meydanının yeniden milyonluk gösterilere sahne olması anlamına gelebilir.

HABERE YORUM KAT