1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Mısır Cuntası Gazze’yi Soluksuz Bıraktı
Mısır Cuntası Gazze’yi Soluksuz Bıraktı

Mısır Cuntası Gazze’yi Soluksuz Bıraktı

Abluka altındaki Gazzeliler için tek çıkış kapısı olan Refah sınırının kapatılması bölgeyi insani kriz ile burun buruna getirdi.

08 Temmuz 2013 Pazartesi 14:00A+A-

Askeri darbe ile, Müslüman Kardeşler (İhvan) iktidarına son veren Mısır ordusu Gazze'nin kabusu oldu. Cumhurbaşkanlığı koltuğundan indirilen Muhammed Mursi'nin gidişiyle birlikte cunta ilk iş olarak Gazze'nin dışa açılan 'nefes borusu' Refah sınır kapısını kapattı.

Sadece Refah'ı kapatmakla kalmayan Mısır ordusu Gazzelilerin en temel ihtiyaçlarını almak için açmak zorunda kaldıkları tünelleri de hedef alınmaya başladı. Son birkaç günde 40 tünel Mısır hava saldırılarında yokedildi.

BİR YIL UYARDIK

Önceki gün Mısırlı darbeci generallerden Ayman Salama görev süresi boyunca Mursi'ye Gazze tünellerinin kapatılması yönünde uyarılarda bulunduklarını ancak Mursi'nin her defasında Gazze'nin yardıma ihtiyacı olduğunu söylediğini açıkladı.

Salama ülke güvenliğini tehlikeye attığını öne sürdüğü Mursi'nin bu nedenle yargılanacağını söyledi.

Tünellerin de yıkılmasıyla boğucu bir abluka altında kalan Gazze'de yakıt, inşaat malzemesi ve gıda gibi temel ihtiyaç maddelerinde kıtlık yaşanmasından korkuluyor. Refah bölgesindeki tünellerden mal geçişinin azalması yüzlerce aracın benzin istasyonlarına giden yollarda sıraya girmesine de sebep oldu. Dolmuş taksi sahibi Nahed Gandil, bir haftadır yakıt almak için sırada bekleyenlerden biri: 'Yolcudan sadece 1 şekel alıyoruz. Burada yaşam çok zor.' diyor ve ekliyor: 'Bıktık ve yorulduk.'

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum