1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır cezaevlerinde şüpheli ölümler artıyor
Mısır cezaevlerinde şüpheli ölümler artıyor

Mısır cezaevlerinde şüpheli ölümler artıyor

Sol eğilimli 6 Nisan gençlik hareketi üyesi Mustafa el-Cebruni de Mısır cezaevlerinde şüpheli şekilde can veren tutuklular kervanına katıldı.

28 Ağustos 2020 Cuma 12:31A+A-

HAKSÖZ-HABER

Mısır Yargı Bakanlığının salgın nedeniyle yasakladığı ziyaretlere altı ay aradan sonra yeniden izin vermesi üzerine Cebruni’nin kardeşi 17 Ağustos’ta Tora cezaevine abisini görmeye gittiğinde büyük şok yaşadı. Kendisine kardeşinin bir hafta önce kaldırıldığı cezaevi hastanesinde hayatını kaybettiği söylendi. Ayrıca ailesine haber verilmeksizin cesedinin Kahire morguna yollandığı bildirildi. 

Cebruni’nin avukatı Nebih el-Cenadi  Al-Monitor’a yaptığı açıklamada cezaevi idaresinin Cebruni’nin ölümüyle ilgili olarak hücresinde su ısıtıcısına (kettle) ıslak eliyle dokunduğu için elektroşok yaşadığı ve bundan ötürü hayatını kaybettiğinin söylendiğini ama bunun saçma olduğunu çünkü tutukluların hücrelerinde ısıtıcı bulundurmalarına izin verilmediğinin bilindiğini ifade etti. 

Halen otopsi raporunu beklediklerini söyleyen avukat Cebruni’nin yaşadığı Demenhur’dan maksimum güvenlikli Tora’ya ne zaman nakledildiğini bilmediklerini, bu konuda ailesine de bilgi verilmediğini açıkladı.

Cebruni pek çok muhalife yöneltildiği şekliyle sosyal medyada devlet aleyhine ve teröristlerle bağlantılı olarak yalan bilgi yaymakla suçlanmaktaydı. 10 Mayıs’ta savcının önüne çıkarıldığı dönemden önceki bir aylık süreçte ortadan kaybolmuş ve kendisinden haber alınamamıştı. Cebruni ölümüne kadar da mahkemeye çıkarılmamıştı. 

Cebruni’nin ölümü bu ay gündeme gelen ikinci vakıa oldu. 13 Ağustos’ta da İhvan liderlerinden İssam el-Erian‘ın cezaevinde kalp krizi geçirip öldüğü açıklanmıştı. Aradan geçen zamana rağmen halen resmi otopsi raporu açıklanmış değil. 

Mayıs ayında da film yönetmeni Sadi Habbaş’ın yine Tora Cezaevi'nde şüpheli bir şekilde öldüğü açıklanmıştı. 

Mısır Cezaevleri sık sık uluslararası insan hakları kuruluşlarının raporlarıyla gündeme geliyor. 

Sisi yönetimi yaklaşık 60 bin siyasi tutuklunun hapsedildiği tahmin edilen Mısır cezaevlerinde hiçbir siyasi tutuklunun bulunmadığını, herkesin terör suçuyla bulunduğunu iddia etmekte. 

HABERE YORUM KAT