1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır Cezaevindeki el-Cezire Muhabiri Ölüm Eşiğinde!
Mısır Cezaevindeki el-Cezire Muhabiri Ölüm Eşiğinde!

Mısır Cezaevindeki el-Cezire Muhabiri Ölüm Eşiğinde!

Sisi cuntasının tutukladığı gazeteci Abdullah eş-Şami cezaevinde sürdürdüğü açlık grevi neticesinde ölüm riskiyle yüz yüze!

14 Mayıs 2014 Çarşamba 15:52A+A-

HAKSÖZ-HABER

Mısır’da Ağustos ayından beri tutuklu bulunan El-Cezire muhabiri Abdullah eş-Şami’nin kritik pozisyonda olduğu bildirildi. Kardeşi tarafından yapılan açıklamada genç gazetecinin 100 günü geçen açlık grevi neticesinde sağlığının ileri derecede bozulduğu hatırlatıldı.

Abdullah eş-Şami 14 Ağustos’ta Adeviye’de darbecilerin Mursi taraftarı kitlelere yönelik katliamlarını haberleştirirken tutuklanmıştı.

Ocak ayından beri tutukluluk koşullarını protesto için açlık grevine başlayan gazeteci henüz mahkemeye dahi çıkarılmış değil.

Eş-Şami’nin kansızlık, böbrek fonksiyon yetmezliği, düşük tansiyon ve kanda şeker azlığı gibi sıkıntılarla yüzyüze olduğu öğrenildi.

Kardeşi Musab eş-Şami geçen hafta yapılmış bir kan testini basına ileterek kardeşinin bir an önce hastaneye yatırılması gerektiğini söyledi. Pazartesi günü Abdullah eş-Şami’yi ziyaret eden doktor el-Cezire’ye gazetecinin birkaç gün içinde ölebileceğini, çok ciddi hayati risk taşıdığını ifade etti.

Musab, kardeşinin açlık grevinin başlarında meyve suyu ve diğer şekerli sıvılar aldığını ama bir aydır sadece su ile beslendiğini ve 40 kiloya düştüğünü açıkladı

Abdullah eş-Şami’nin kısa bir süre önce hücresinden çıkarıldığını ama nereye götürüldüğünü bilmediğini söyleyen Musab kardeşiyle hiçbir biçimde temas kuramadıklarını dile getirdi.  

Eş-şami’nin avukatı Şaban Said AFP’ye verdiği demeçte müvekkilinin terör örgütüne üyelikle suçlandığını oysa tek suçunun darbeye karşı çıkan bir kanalın çalışanı olması olduğunu ifade etti.

3 Mayıs’ta çıkarıldığı mahkeme Abdullah eş-Şami’nin tutukluluğunun 45 gün daha uzatılmasına karar verirken, gazetecinin bitkin görüntüsü dikkat çekmişti. Abdullah eş-Şami Kafesin ardından gazetecilere “Avukatımla görüşemiyorum. 12 metrekarelik bir koğuşta 15 kişi kalıyoruz” diye haykırıyordu.  

Bu arada Abdullah eş-Şami’nin hanımı Cihad Halid de açlık grevinde. Annesi AFP’ye Cihad’ın kocası ile dayanışma amacıyla 14 Mart’tan beri açlık grevi yaptığını, sadece su ile beslendiğini ve bu yüzden bu hafta başında bilincini kaybederek hastaneye kaldırıldığını söyledi.

El-Cezire’nin İngilizce bölümünde çalışan 3 gazeteci de İhvan’a destek vermek suçlamasıyla tutuklu bulunuyorlar. Avusturyalı Peter Greste, Mısır ve Kanada vatandaşı Muhammed Fadıl Fehmi ve Bahir Muhammed ile birlikte yargılandıkları 17 kişinin davalarının görüşülmesine yarın (15 Mayıs) devam edilecek.

Ahram - çev. Hasan Soylu

HABERE YORUM KAT