1. HABERLER

  2. HABER

  3. Mimar ve Mühendis Vesayeti Bitti
Mimar ve Mühendis Vesayeti Bitti

Mimar ve Mühendis Vesayeti Bitti

TMMOB'un harita, plan, etüt ve projelerine ücret karşılığında vize verme yetkisini Çevre Bakanlığı'na devreden düzenleme Meclis'ten geçti. Bundan sonra projeler, hiç bir kurumun vize ve onayına tabi tutulmayacak.

11 Temmuz 2013 Perşembe 07:52A+A-

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden 'Torba Kanun' Teklifi'nin İmar Kanunu'nda değişiklik yapan maddesi üzerinde bazı AK Parti'li milletvekilleri değişiklik önergesi verdi. Önerge oy çokluğuyla kabul etti. Bu önerge Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ni fiilen bitirecek ve tüm yetkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçecek. Önergede, 'Harita, plan, etüt ve projeler, idare ve ilgili kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez' ifadeleri yer aldı.

CHP'YE GÖRE GEZİ OPERASYONU

Önergeye itiraz eden CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, önerge 500 kelimeyi geçtiği için özetin okunduğunu ancak buradaki imzanın kime ait olduğunun belli olmadığını söyledi. Hamzaçebi, şunları söyledi: 'Bu önergenin özeti şudur: Hükümet, Taksim Gezi Parkı olayları nedeniyle bütün Türkiye'yi etkisi altına alan bu gelişmelerin faturasını, Taksim dayanışması içinde olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne, onu oluşturan odalara çıkarmaktadır.'

MAHKEME KARARLARINI YASAL HALE GETİRDİK

AK Parti Milletvekili Mustafa Elitaş, Gezi Parkı protestolarına destek veren TMMOB'un yapılmak istenen yeni düzenlemeyle cezalandırılmasının amaçlandığını iddia eden CHP'lilerin bu iddialarını yalanlayarak, 'Bu önergenin CHP'nin iddiaları ile uzaktan yakından ilgisi yok' dedi. Odalara açılan davaları ve çıkan kararları da örnek gösteren Elitaş, 'Biz mahkeme kararlarını yasal hale getirdik' dedi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'ın oylattı önerge kabul edildi.

Proje için oda onayı kalkıyor

Kabul edilen önergeyle harita, plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize ve onayına tabi tutulamayacak, tutulması istenemeyecek. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler veya bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemeyecek, yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemeyecek. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakan düzenlediği basın toplantısında ise düzenlemenin, mimarların mesleki denetim işlevinin ortadan kaldıracağını ileri sürdü.

Eylemlerle ilişkilendirilemez

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, 'Torba Kanun'la İmar Kanunu'na eklenen hükmün, iddia edildiği gibi Gezi Parkı odaklı olaylarla ilişkilendirilmesinin söz konusu olmadığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında ve internet medyasında, 'TBMM Genel Kurul'unda görüşülen Torba Yasa Teklifi ile TMMOB'un harita, plan, etüt ve projelerine parasal bedel karşılığı verdiği vize yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçtiği' şeklinde haberlerin yer aldığı hatırlatıldı. Düzenlemeyle hiçbir şekilde meslek odalarının kanunlarla verilen yetkilerinin ortadan kaldırılmadığına işaret edilen açıklamada, üyeleri üzerindeki mesleki denetime ilişkin herhangi bir kısıtlama da getirilmediği vurgulandı.

Bakanlığı basmak istediler

Bir grup TMMOB dün geçen torba yasasını protesto etmek için CHP milletvekilleri ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yürüdü. Bakanlık önüne CHP'li milletvekilleri ile TMMOB yöneticilerinin siyah çelenk koyması sırasında bakanlığı girmek isteyen eylemciler ile polis arasında arbede yaşandı. Milletvekillerinin çelengi bırakıp grubun yanına tekrar gelmesiyle olay büyümeden sona erdi.

Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum