1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Milli Savunma Bakanı Işık: ABD, YPG Konusunda Israrcı
Milli Savunma Bakanı Işık: ABD, YPG Konusunda Israrcı

Milli Savunma Bakanı Işık: ABD, YPG Konusunda Israrcı

Milli Savunma Bakanı Işık, Rakka’ya yönelik operasyon için ABD’nin PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’yi kullanma konusunda ısrarcı olduğunu, bunun da bölgede farklı planları olduğu konusunda kuşku yarattığını söyledi.

02 Ekim 2016 Pazar 01:03A+A-

Al Jazeera’nin aktardığı habere göre, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TBMM’nin açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rakka’ya yönelik operasyon konusunda ABD ile Türkiye arasındaki YPG sorununun henüz çözülmediğini söyleyen Işık, “ABD, YPG unsurlarının olması konusunda ısrarcı.” dedi. Bunun da ABD’nin bölgeyle ilgili gelecekte farklı planları olduğu yönünde kuşkular oluşturduğunu söyledi.

Hafta içi üst düzey bir yetkili, gazetecilere Ankara’nın “Demokratik Suriye Güçleri” (DSG) içindeki Arap unsurlarla Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) ortak operasyon yapmasını istediğini söylemiş, “ABD itiraz etmiyor.” demişti. Bakan Işık ise “DSG gibi aldatmacalara itibar etmiyoruz.” açıklaması yaptı.

“Rakka’yla ilgili ABD ile temel görüş ayrılığmız PKK, PYD unsurlarının kullanılması. Bizim önerimiz Rakka halkıyla işbirliği yapılması. Çünkü bugün Rakka’da yaşamayan PYD unsurlarını oraya götürdüğünüzde DAEŞ’i temizledikten sonra daha büyük bir kavganın fitilini ateşleyeceksiniz. Hâlbuki o bölgenin insanından oluşan güçlerle, ki büyük oranda ÖSO’dur, hem DAEŞ’i temizlemiş oluruz. Hem o zaman Türkiye olarak biz de belli katkıları veririz, onun sınırını askerler konuşur. Bu temizlik yapıldıktan sonra huzur ve sükunet sağlanır. Yoksa bunu PYD unsuruyla yaptıktan sonra bir sorunu çözmüş olmazsınız, daha büyük bir sorunu, çok daha karmaşık bir sorunu tetiklemiş olursunuz. ABD Savunma Bakanı ile benim yaptığımız görüşmede asıl üzerinde durduğumuz nokta bu.”

“DSG Gibi Aldatmacalara İtibar Etmiyoruz”

“DSG gibi bazı aldatmacalara da biz çok fazla itibar etmiyoruz. PYD, YPG unsurlarının kamuflajı gibi kullanılmasını da kesinlikle kabul etmiyoruz. O konudaki hassasiyetimiz sürüyor.

Bunun dışında özellikle bir sorunu çözerken daha büyük sorunu oluşturmamak stratejik aklın gereğidir. Biz ABD’ye bunu özellikle söylüyoruz. Biz bu bölgenin ülkesiyiz. Bu bölgenin yüz yıllar öncesini de, bütün dengeleri de biliyoruz. ABD bu bölgede bir adım atacaksa bunu Türkiye’den habersiz yapmasının ABD açısından da telafisi imkânsız sonuçlar doğuracağını kendilerine söylüyoruz.”

“ABD, YPG Konusunda Israrcı”

[SDG içindeki Arap unsurlarla ÖSO’nun birlikte operasyon düzenlemesine] “ABD şu ânda çok yakın değil. ABD illa PYD, YPG unsurlarının olması konusunda ısrarcı. Bu da ABD’nin daha sonrası için bir planı olduğu yönnde kuşkular oluşturuyor bizde. Biz bunu her fırsatta ABD’ye söylüyoruz.”

“İncirlik’in Kullanımında Kısıtlamaya Gidilir”

Işık, PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG ile girilmesi hâlinde İncirlik’in koalisyon güçlerince kullanımıyla ilgili de, “İncirlik’in hangi durumlarda kapatılacağı belli, çizdiğimiz çevçevenin dışına çıkılırsa kullanımda kısıtlamaya gidilir. Yapılan anlaşmanın dışına çıkılmadığı sürece kısıtlama getirilmesi Türkiye gibi bir ülkenin güvenilirliğini zedeler.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin, Türkiye’nin ÖSO ile birlikte planladığı el-Bab operasyonuyla ilgili bir kaygısı olmadığını da belirtti.

“Musul Operasyonunda Şii Milisler Risk Alanı”

Işık, Musul operasyonu için de görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

“Rakka ve Musul’da operasyonun başarısı ve operasyon sonrası bu iki şehrin de güvenliğinin, huzurunun ve istikrarının temin edilmesi ve sürdürlebilir olması için o bölgenin kendi güçlerinin yoğun olarak kulanılması, ki biz ona çok yoğun destek veririz, Rakka’da da özellikle o bölgenin insanı olan Arapların kullanılması gerekir.

Irak’taki İranlı ya da İran’a yakın Şii milisler çok ciddi sorun alanı. ABD’ye çok dikkatli olmalarını, Şii milislerin Musul operasyonuna katılmaması gerektiğini, çok ciddi bir risk alanı olduğunu söylüyoruz. Şu âna kadar onlar da ‘Musul'un içine sokmayacağız’ notasındalar. Ama tabî yarın fiilî bir durum olursa ne olur konusu bizim için önemini koruyor.”

“Carter’ın Son Görüşmemizdeki Tavrı Olumlu Yönde Farklıydı”

“Benim ABD Savunma Bakanı’yla üç defa görüşmem oldu, ilk görüşmemdeki tavrıyla ikinci ve Londra’daki son görüşmelerimizdeki tavrı olumlu anlamda daha farklıydı. İlk görüşmelerde ‘daha farklı düşünüyoruz’ diyorlardı, şimdi ‘sizi anlıyoruz’ diyorlar. Ama bunu uygulamada göreceğiz.”

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT