1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Millet İttifakında Derin Çatlak: HDP-İYİ Parti Kavgasında Ne Oldu, Kim Ne Söyledi?
Millet İttifakında Derin Çatlak: HDP-İYİ Parti Kavgasında Ne Oldu, Kim Ne Söyledi?

Millet İttifakında Derin Çatlak: HDP-İYİ Parti Kavgasında Ne Oldu, Kim Ne Söyledi?

Millet ittifakının bileşenleri arasındaki tartışma giderek büyüyor. İttifakın ana unsurlarından İYİ Parti ile örtülü ortağı HDP arasındaki karşılıklı açıklamalar Millet İttifakındaki derin çatlağı sözler önüne seriyor.

12 Mayıs 2020 Salı 17:39A+A-

HAKSÖZ-HABER

Son günlerde kamuoyu İYİ Partili yetkililer ile HDP’li isimler arasındaki tartışmaya şahit oluyor. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in HaberGlobal TV'de "Jülide Ateş ile 40" programda kendisine yöneltilen “İYİ Parti HDP’yi nereye konumlandırıyor?” sorusuna verdiği “PKK’nın yanına konumlandırıyor” cevabıyla başlayan tartışma karşılıklı açıklamalarla tırmandı.

Dün Nasıl Yapalım Diye Bize Danışan Bir Parti Bugün Bize Koordinat Biçemez!”

Eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Medyascope internet sitesinde yaptığı açıklamalarda: “Dün bize aracı gönderen, ‘Şurada kiminle çalışalım? Nasıl çalışalım? Şunu nasıl yapalım?’ diye fikrimizi merak eden bir siyasal parti, bugün bize koordinat biçemez. İYİ Parti’yi kastediyorum. ‘Bizim nazarımızda HDP şuradadır’ falan gibi bir şey diyemez. Bu saygısızlığı bugün yapabiliyorlarsa, o gün, bizim bu ilkeselliği dayatmış olmamamızdan dolayıdır. İYİ Parti’ye hiç kızmıyorum ya da onun liderine. Biz o gün böyle yapmakla ve bu bağra basılan taşı da kimsenin merak etmemesi ile bugün böylesi değerlendirmelerin muhatabı oluyoruz.” ifadeleriyle Meral Akşener’in sözlerine cevap verdi.

Akşener’in HDP’siz “Memleket Masası” Kurma Önerisi

Bu arada İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener FOX TV’de katıldığı bir programda parti liderlerine yaptığı “Memleket Masası etrafında toplanmamız lazım” çağrısında bulundu. Bu çağrısında bütün partileri ve parti liderlerini isim isim sayarken HDP’yi ve HDP eş başkanlarının ismini zikretmemesi dikkat çekti.

“İçimizde Çocuklarımızın Katillerine Katil Diyemeyenlerle Görüşecek Bir Alçak Yok!”

Sırrı Süreyya Önder’in açıklamalarına cevap ise İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu’ndan geldi: “Bu mesele her gündeme geldiğinde AK Partili arkadaşların hevesi şudur: CHP, İYİ Parti ve HDP'yi bir araya getirerek seçmen nazarında Millet İttifakı'nın CHP ve İYİ Parti’den oluşan oluşan kuvvetini PKK ile enfekte etmeye çalışmak. Kapalı kapılar ardında bir şey yapmama hassasiyetimizi millete her imkan bulduğumuzda anlatıyoruz. İstanbul seçimlerinde HDP’nin Millet İttifakı’nın başarı şansını gördükten sonra başarıyı kendine ciro etme çabasından sonra CHP’yle HDP arasındaki beraberliğin İYİ Parti’ye karşı sopa olarak kullanılmaya çalışıldığını görüyoruz. İddia sahiplerinin iddialarını ispatlaması gerekiyor. Siyaset er meydanıdır. HDP’yle doğrudan veya dolaylı bir teması meşru görme hevesi bile bizim semtimize uğramaz. PKK’nın katliamlarına katliam diyemeyen HDP’nin meşruiyet sorunu vardır, bizim meşru olmayan bir yapıyla direk ya da endirek bir irtibatımız olamaz. Bizim içimizde çocuklarımızın katiline katil diyemeyen bir şebeke ile görüşecek bir alçak yoktur.”

“Gelip Giden Aracılar İsterlerse Kendilerini Açıklayabilirler”

Eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yaptığı açıklamalar sonrasında ortaya çıkan tartışmalarla ilgili yine Medyascope internet sitesinde yazılı bir açıklama yaptı. Önder’in açıklamasında: “Vaktinde, görüşmekten bitap düşenler bile bunun üzerinde tepinip duruyorlar. Görüşenler, bir kez bile ‘görüştük kardeşim ne var bunda?’ demedikçe de bu kördöğüşü, bir hükmetme yöntemi olarak sürüp gidecek. Spekülasyon işimiz değildir, bilmeyiz. Şimdi herkes, görüşmenin “suç” olduğunda milli birlik ve beraberlik sağlamış, bizden de failini istiyorlar. Hatırları hoş olsun diye isim verecek değilim, böyle bir yaklaşım bunun “suç” olduğunu benim de kabul etmem anlamına gelecektir. Gelip giden aracılar, isterlerse kendilerini ve konuşulanları açıklayabilirler.” ifadeleri dikkat çekti.

“İYİ Parti’nin Derdi Memleket Masası Değil Saray’da Oturacağı Bir Masa!”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise katıldığı Kısadalga isimli Podcast yayınında, Meral Akşener’in “Memleket Masası” önerisinde HDP’yi dışarıda bırakmasıyla ilgili olarak şöyle konuştu: “İyi Parti’nin ve genel başkanının niyetleri nedir, bilmem. Belki sorularla kendileri niyetlerini açıkça ortaya koyarlar. Sarayla bir ilişkiye girmek istiyorsa bunun için bizim üzerimizden manevra yapmasına gerek yok. Memleket masası diyor Meral Hanım. Memleket masasını sayarken bu ülkenin üçüncü büyük partisi hariç diğer partilerin başkanlarını sayıyor ve birlik ve beraberlikten söz ederek memleket masası öneriyor. Şimdi tabii çok derin bir analize ihtiyaç yok. Siz en az 6 milyon oyu olan Meclis’te ve Türkiye’de üçüncü büyük partiyi katmadan birlik ve beraberlik sağlayacaksınız, öyle mi? Hayır. Derdiniz birlik beraberlik değil o zaman. Derdinizi açık söyleseniz diyoruz onları. Derdiniz başka. Derdiniz memleket masası değil de Saray’da oturacağınız bir masaysa bunun için muhalefeti alet etmeyin. Daha açık davranın. Deyin ki sarayda bir masa… O masanın oluşması için AKP ile ilişkiler farklı bir kanala akabilir.”

HABERE YORUM KAT

1 Yorum