1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. "MGK, Libya'da İç Savaş Çıkmasına İzin Vermeyecek"
"MGK, Libya'da İç Savaş Çıkmasına İzin Vermeyecek"

"MGK, Libya'da İç Savaş Çıkmasına İzin Vermeyecek"

Libya Cumhurbaşkanı ve Milli Genel Kongre Başkanı Nuri Ebu Sehmeyn, "Ordu ve devrimciler meşruiyeti savunmaya hazır. MGK, ülkede iç savaş çıkmasına izin vermeyecek" dedi.

19 Şubat 2014 Çarşamba 13:18A+A-

Libya Cumhurbaşkanı ve Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Nuri Ebu Sehmeyn, "Ordu ve devrimciler meşruiyeti savunmaya hazır. MGK, ülkede iç savaş çıkmasına izin vermeyecek" dedi.

Libya'da geçen Cuma günü Tümgeneral Halife Haftar tarafından gerçekleştirilen başarısız darbe girişiminin ardından, Zintan merkezli "İlk Sınır, Yıldırım ve El-Ka'ka Tugayları", yaptıkları açıklamada, MGK üyelerinin istifa etmemesi halinde, yönetime el koyacağı tehdidinde bulundu.

Darbe tehdidi içeren açıklamanın ardından başkent Trablus'ta çıkması muhtemel çatışma riskinden dolayı, eğitim yarıda kesildi. Okullar boşaltılırken, sivil araçlar sokakları boşaltmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Geçiş Hükümeti: "Boyun Eğmeyeceğiz"

Geçiş Hükümeti Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, MGK ve Bakanlık binalarının milis güçler tarafından kuşatıldığı iddiaları yalanlanırken, "geçiş sürecinin silah zoruyla değil barışçıl ve demokratik yollarla süreceği, demokrasi karşıtı tüm girişimlerin boşa çıkartılacağı ve bu girişimlere boyun eğilmeyeceği" ifade edildi.

Öte yandan Trablus merkezli Libya Devrimci Operasyonlar Odası, MGK'nın yanında olduğunu ve darbe girişimiyle ilişkisi bulunmadığını açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Sehmeyn: "MGK, ülkede iç savaş çıkmasına izin vermeyecek"

Libya Cumhurbaşkanı ve Milli Genel Kongre Başkanı Nuri Ebu Sehmeyn, silahlı milis grupların, MGK'nın 5 saat içinde istifa etmemesi halinde yönetime el koyma tehditlerinin tartışıldığı meclis oturumunda yaptığı konuşmada, "Ordu ve devrimciler meşruiyeti savunmaya hazır. MGK, ülkede iç savaş çıkmasına izin vermeyecek" dedi.

Trabluslu Milisler ve İhvan: "MGK'yı savunacağız"

Yönetime el koyacaklarını açıklayan Zintan merkezli "İlk Sınır, Yıldırım ve El-Ka'ka Tugaylarına" karşı Trablus merkezli milis güçler, MGK'nın yanında olduklarını duyurdu. 

Trablus Askeri Meclisi'nden yapılan açıklamada, "Başkente yönelik yapılacak herhangi bir saldırı karşılıksız kalmayacaktır. Darbe tehdidinde bulunan milis gruplar, Libya'nın geleceğini düşünüyorlarsa, Libyalıların birbirlerinin kanını dökmesine sebep olmazlar" denildi. Açıklamada ayrıca Libya Hava ve Deniz Kuvvetleri içerisinde görev yapan Zintan merkezli tugayların, resmen silahsızlandırılmaları ya da "paralel yapılar" şeklinde hareket etmemeleri gerektiği belirtildi.

Libya Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan (İhvan) yapılan yazılı açıklamada ise Zintanlı milis güçlere, silahlarını Libya halkına karşı doğrultmamaları çağrısında bulunuldu.

Cibril: "Darbe girişimcileriyle ilişkimiz yok"

Zintan merkezli milis güçlerle yakın olduğu iddia edilen Ulusal Güçler İttifakı lideri Mahmud Cibril de söz konusu gruplarla bir ilişkisinin olmadığını ve iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

MGK: "Zintanlı milis gruplar dağıtılmalı"

MGK Savunma Komisyonu, Zintan merkezli "İlk Sınır, Yıldırım ve El-Ka'ka Tugayları'nın" dağıtılmasını önerdi. Komisyon Üyesi Milletvekili Abdurrahman Şatır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MGK'daki savunma komisyonunun olağanüstü toplantısında, "İlk Sınır, Yıldırım ve El-Ka'ka Tugayları'nın" meşruiyetinin kaldırılmasının ve dağıtılmasının zorunlu olduğunu ve bunların askeri yasalara uymayan milisler olarak kabul edilmesini önerdiğini söyledi. Şatır, komisyonun, Silahlı Kuvvetler Komutanı Nuri Ebu Sehmeyn'den, milislerin önderleri Osman Emlikta ve İmad et-Trablusi hakkında en sert yasal işlemleri yapmasını ve en kısa zamanda yakalamasını talep ettiğini belirtti.

Zintanlı milisler 72 saat süre tanıdı

Bu arada "İlk Sınır, Yıldırım ve El-Ka'ka Tugayları" da sosyal paylaşım sitesindeki resmi hesaplarından yaptıkları açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Tarık Mitri ile gerçekleştirdikleri toplantıda, Mitri'ye MGK ile görüşerek ülkedeki krize kalıcı çözüm bulunması için 72 saat süre tanıdıklarını duyurdu.

Duyuruda Özel Temsilci Mitri ile toplantının ne zaman ve nerede gerçekleştiği konusuna yer verilmediği gibi Mitri'den de konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi

Libya Başbakanı Zeydan'dan erken seçim çağrısı

Libya Başbakanı Ali Zeydan, Meclis'e erken seçim çağrısında bulunarak, ulusal çıkarların önemini ve görüşlerin zorla kabul ettirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Zeydan, Libya televizyonunda yayınlanan açıklamasında, Zintan merkezli "İlk Sınır, Yıldırım ve El-Ka'ka Tugayları'nın" Libya Milli Genel Kongresi'ni istifa etmemesi halinde zorla düşürme tehdidinde bulunmasına işaret ederek, "Hikmet üstün gelmiştir ve herkes birbiriyle anlaşmıştır" dedi ve Meclis'e erken seçim çağrısında bulundu.

Bir piyon

Trablus Yerel Meclisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sadat Bedri Libya'daki darbe girişimi hakkında "Darbe girişiminin zemini ve gücü olmamasına rağmen Suudi sermayeli uluslararası medya kanalları tarafından abartılarak duyurulması manidardır" dedi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan  TYM ve Büyükşehir Belediye Başkanı Bedri, Halife Haftar'ın acele davrandığını ve arkasındaki güçler tarafından oyuna getirildiğini iddia etti. Bedri, "Libya'nın iç siyasetine müdahale etmek isteyen dış güçlerin Haftar'ı kullanarak nabız yokladığını" ifade etti.

Bedri, darbeci General Haftar'ın geçmişine dikkati çekerek, Haftar'ı "Libya devriminde rolü olmayan bir piyon" olarak tanımladı. 

Halife Haftar'ın "Kaddafi adına Libya-Çad savaşına komuta ederken taraf değiştirdiğini ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'ne gittiğini" hatırlatan Bedri, ABD'nin Virginia eyaletinde 20 yıl boyunca yaşadıktan sonra, devrimin ardından Libya'ya dönen Haftar'ın defalarca Genelkurmay Başkanı olmak için çabaladığını ancak Libya devrimcilerinin Haftar'ın geçmişinden dolayı kendisini dışladıklarını belirtti.

HABERE YORUM KAT