1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Mezhepçiler İran'ın En Büyük Sünni Camisini Yıkma Peşinde
Mezhepçiler İran'ın En Büyük Sünni Camisini Yıkma Peşinde

Mezhepçiler İran'ın En Büyük Sünni Camisini Yıkma Peşinde

Muhammed Baqer Tabatabai, İran’ın en büyük Sünni camilerinden biri olan Mekki Camii’nin yıkılması gerektiğini söyledi.

25 Mayıs 2020 Pazartesi 20:03A+A-

Tarık Asaf / Haksöz Haber

Rezevi Horasan Eyaleti İslami Rehberlik ve Kültür Ofisi Danışmanı Muhammed Baqer Tabatabai, İran’ın en büyük Sünni camilerinden biri olan Mekki Camii’nin yıkılması gerektiğini söyledi.

Tabatabai Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Sistan-Beluçistan eyaletinin merkezi Zahidan’da bulunan İran’ın ve Dünyanın en büyük camilerinden Mekki Camii’nin fitne fesad merkezi olduğunu ve yıkılması gerektiğini söyledi.

cm-6.jpg

Kışkırtıcı bir hareketle İran'ın en büyük Sünni camisini "fitne ve fesad evi" olarak nitelendiren Tabatabai gelen tepkilere verdiği cevapta ise Mekki Camii’nin Osmanlı mimarisinden esinlendiğini ifade ederek, içindeki Sünni ve Osmanlı düşmanlığını da açıkça ortaya koymuş oldu.

Tabatabai attığı Twitte ayrıca Osmanlı Devletini de hedef alarak Mekki Camii’nin ‘Anadolu’yu işgal edenlerin’ mimarisinden etkilenmiştir dedi.

Mekki Camii, Sistan Belucistan bölgesinin yönetim merkezi olan Zahidan şehrinde Sünni alim Mevlana Abdulhamid’in de Cuma imamlığı yaptığı önemli mekanlardan sayılıyor.

İran’da Sünnilerin Durumu

1979 Devrimin sonra İran Sünnileri camilerini ve dini merkezlerini kurmada birçok sorunla karşılaştılar.

Başkent Tahran’da 2 milyona yakın Sünni yaşamasına rağmen kırk yıldır müstakil bir sünni camisinin inşasına izin verilmiyor. Sünniler kiraladıkları salonlarda namazlarını eda etmeye çalışıyorlar fakat bu salonlarda da sık sık İran güvenlik güçleri tarafından baskına uğruyor.

cm-7.jpg

Geçtiğimiz yıllarda Tahran’daki Punak Mescidi haber verilmeksizin belediye ve güvenlik güçleri tarafından tahrip edilmişti.

Meşhed gibi Sünnilerin azınlıkta olduğu bölgelerde de Sünnilerin ibadethaneleri İran güçleri tarafından sık sık saldırılara uğruyor.

Zahidan'ın Cuma İmamı olan Mevlana Abdulhamid de dahil olmak üzere Sünni alimler, Cumhurbaşkanlarına ve Ali Hamaney’e defaaten mektuplar gönderdi fakat hiçbir sonuç alamadılar.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum