1. HABERLER

  2. HABER

  3. Merve Kavakçı'ya "İade-i İtibar" Tartışılıyor
Merve Kavakçıya İade-i İtibar Tartışılıyor

Merve Kavakçı'ya "İade-i İtibar" Tartışılıyor

Kavakçı'nın milletvekilliğinin iade-i itibarı Meclis gündeminde..

01 Mart 2012 Perşembe 09:25A+A-

28 Şubat Post Modern Darbe döneminin mağdur isimlerinden Merve Kavakçı'nın iade-i itibarının söz konusu olup olamayacağı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tartışılıyor.

Merve Kavakçı, 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi'nden milletvekili seçildi.

Ancak, başörtülü olduğu için Meclis Genel Kurulunda kendisine yemin ettirilmedi ve salondan çıkarıldı.

Merve Kavakçı'nın Amerikan vatandaşı olduğu ortaya çıkınca da hem Türk vatandaşlığından çıkarıldı hem de milletvekilliği düşürüldü.

28 Şubat'ın 15'inci yıldönümünde, sürecin sembollerinden Kavakçı'ya milletvekili özlük haklarının iade edilip edilmeyeceği tartışılıyor.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Gerekli şartları taşıyorsa, vatandaşlığa dönmek istiyorsa dönebilir. Bu konuda engeller varsa düzeltilebilir. Ama parlamentonun kendi kurallarını tartışalım derseniz onu doğru bulmuyorum'' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Milletin oyuyla seçilmiş bir milletvekilinin görevini ve egemenliğini kullanamamış olmasını kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, "Kantarın topuzu 28 Şubat havaları eşliğinde fazla kaçmış. Hiçbir vatandaşımızın inançları ve düşünceleri nedeniyle mağdur olmasını istemeyiz arkadaşlar" dedi.

Genel sekreterlik devrede

TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Kavakçı’nın haklarının iade edilmesini istediğini, ancak Başkanlık Divanı’nda konuyla ilgili bir çalışma olmadığını söyledi. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise, Kavakçı’nın milletvekilliği düşürülmüşse iade-i itibar anlamında bir şey yapılamayacağını söyledi. Çalışmalar Divan üzerinden değil Genel Sekreterlik üzerinden yürütülüyor.

Meclis İdare Amiri Salim Uslu, Merve Kavakçı'nın mazbatasını alarak milletvekili olduğunu, dolayısıyla özlük haklarından yararlanması görüşünde olduğunu söyledi.

Meclis, Kavakçı için vekil maaşı ödenmesi, milletvekili kimlik kartı’ verilmesi, Meclis Albümü’ne alınması ve milletvekili kimliğinin ayrıcalıklarından (VIP salonunu, TBMM misafirhanelerini kullanmak vs) yararlandırılması gibi alternatifleri tartışıyor.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum