1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Menbiç'te Halk PYD'den Kaçıyor
Menbiç'te Halk PYD'den Kaçıyor

Menbiç'te Halk PYD'den Kaçıyor

ABD’nin IŞİD’den alıp PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD’ye verdiği Menbiç’te yeni göç dalgası başladı. Çatışmaların başlamasından önce 300 bin sivilin yaşadığı Menbiç’te nüfusun yüzde 65’i PYD’nin bölgeyi kontrol altına almasından sonra kaçmaya başladı.

15 Ağustos 2016 Pazartesi 06:54A+A-

ABD öncülüğünde 73 gün önce başlayan Menbiç operasyonu sona erdi. Halep'in en büyük ilçelerinden Menbiç son 36 gündür kuşatma altındaydı.

13 Temmuz günü ilçenin iki örgüt arasında el değiştirdiğini söyleyen direnişçi komutanlardan Albay Muhammed Şimali, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Şimali, sahada IŞİD'in son militanı kalıncaya kadar tüm mevzilerinin olağanüstü bombalandığını ve PYD militanlarının ise IŞİD'den boşalan noktalara elini kolunu sallayarak girdiğini anlattı.

Nüfusun Yüzde 65'i Kaçtı

Son 20 gündür kuşatma sebebi ile en hayatî ihtiyaç malzemelerinin dahi karşılanamadığı Menbiç'te 73 günlük bombardımanda 200'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirten Şimali, ilçeyi daha kötü günlerin beklediğini de sözlerine ekledi.

Şimali, “Çatışmaların başladığı ilk günlerde merkez ilçe ve çevre köylerde 300 bin insan yaşıyordu ancak hem operasyon döneminde hem de PYD'nin birçok noktada hâkimiyet sağlaması ile insanlar bölgeden kaçıyorlar. Nüfusun yüzde 65’i bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Çünkü YPG milisleri keyfî uygulamalarla insanları IŞİD suçlaması ile infaz ediyor ya da malları yağmalanıyor.” dedi.

Albay Şimali medyada yer alan görüntülerin yalan ve kurgu olduğunu Menbiç hakkında büyük bir endişe ve panik hâli olduğunu belirtti.

muhammed_simali.jpg
Direnişçi komutanlardan Albay Muhammed Şimali.

Çatışma Olmadan El Değiştirdi

PYD ve IŞİD arasında neredeyse hiç çatışma olmadığını ifade eden Muhammed Şimali şunları anlattı:

“PYD'nin silahlı gücü YPG milisleri Menbiç merkeze kadar olan 40 kilometrelik ilerleyişi boyunca neredeyse göğüs göğüse hiç çatışmadı. Yaptıkları şey IŞİD'e ait noktaların koordinatlarını uçaklara bildirmek oldu. ABD bazen bir militan için 5-6 binayı havaya uçuruyordu ki PYD rahatça ilerlesin. PYD-YPG milisleri çoğunlukla IŞİD'in canlı bomba saldırılarında öldüler, cephe savaşında değil.”.

IŞİD-PYD Tercihine Zorlanıyorlar

“Suriye'nin kuzey bölgelerinde yaşayan insanların IŞİD yada PYD seçeneğine mahkûm edilmesi adil değil.” diyen Şimali, “Her ikisi de kanlı birer terör örgütü ve hangisi galip gelirse gelsin ölen, yurtlarından sürülen, malları yağmalanan yine bizim halkımız oluyor.” ifadelerini kullandı.

Menbiç'te yaşanan savaş ve bombardımanlardan kaçan binlerce Suriyeli Türkiye sınırına akın ediyor. Direniş bölgelerine kaçan mülteci sayısının 7 bini geçtiği ifade edilirken sınır bölgesinde kurulan kamplarda yer kalmadığı bildiriliyor. Menbiç'ten çekilen IŞİD militanları Cerablus ve el-Bab kasabasına geçiyor.

Sonraki Hedef el-Bab

Menbiç'i IŞİD'den devralan PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD gözünü el-Bab'a dikti.

Örgütün işgal ettiği bölgelerde ilk alt yapı faaliyeti olan PYD güdümlü yerel meclis ilanı el-Bab için yapıldı. Tel Abyad ve Menbiç örneğinde olduğu gibi ilan edilen “el-Bab Askerî Meclisi” işgale meşruiyet kazandırmanın ilk adımı olarak gerçekleştiriliyor.

el-Bab ilçesi 2014 yılından beri IŞİD kontrolünde.

Kaynak: Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

4 Yorum