1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. “Menbic'de Sefalet ve Yokluk Diz Boyu”
“Menbic'de Sefalet ve Yokluk Diz Boyu”

“Menbic'de Sefalet ve Yokluk Diz Boyu”

Menbic’de gıda ve sağlık ihtiyaçları giderilemiyor. Hâlen 100 binden fazla sivilin yaşadığı bölgede ekmek ve su bile ateş pahası oldu. 90'dan fazla köyü ele geçiren PYD, Menbic halkına şantaj yapıyor.

26 Haziran 2016 Pazar 13:40A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

ABD ve PYD ortak operasyonu ile kuşatma altında tutulan Halep'in en büyük ilçelerinden Menbic'in düşmesi, IŞİD'in Cerablus ve el-Bab ilçelerini de kaybetmesi anlamına geliyor.

IŞİD'den boşalacak Cerablus kasabasına PYD 2 kilometre mesafede iken, el-Bab'a en yakın güç konumunda ise Esed rejimi ve İran destekli güçlerin ittifakı bulunuyor.

Hâlen Menbic'de yaşayan Halit Hacı ilçede yaşananları, “sefalet ve yokluk diz boyu” sözleri ile özetledi. 10 günü aşkın süredir ilçe ile dış dünya bağlantısının tamamen kesildiğini söyleyen Halit Hacı, “Ekmek ve içme suyu başta olmak üzere hayatî tüketim unsurlarını bulmakta zorluk çekiyoruz. Her şey ateş pahası.” dedi.

IŞİD Türkmenleri Sürdü

PYD ve müttefiklerinin son olarak ilçenin tahıl ambarlarını ele geçirdiğini kaydeden Hacı, IŞİD'in ise kontrol ettiği bölgede dün gece Türkmen mahallesi Raşidiyn'i tamamen boşaltıp “cephe hattı” ilan ettiğini belirtti.

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD ile birlikte harekâta girişen ABD, Menbic'de 90'dan fazla köyü IŞİD'den aldı; bu köyler arasında 16 Türkmen köyü bulunuyor.

Bu arada Menbic'de 7 Türkmenin PYD'liler tarafından “IŞİD'çi” oldukları iddiasıyla infaz edildiği öğrenildi.

Aç Bırakma Taktiği!

Öte yandan Suriye'nin kuzeyinde yürütülen etnik temizliğe ilişkin bir açıklama yapan Arap ve Türkmen Aşiretleri Birliği, PYD’nin Suriye'deki doğu ve kuzeydoğu bölgelerinde sistemli demografik yapı değişikliği politikası uyguladığını bildirdi.

Yazılı açıklamada PYD'nin bölgede uyguladığı ambargo ve açlık politikasıyla bölgenin tarım, petrol, doğalgaz ve su kaynakları gibi varlıklarını kontrol altına almayı amaçladığı ifade edildi.

Açıklamada, “Biz Arap aşiretleri ve Türkmen birlikleri koalisyonu olarak bu bölgede yaşayan Türkmen ve Arap kardeşlerimizi yaşadıkları zulüm ve kıtlığa rağmen bu örgüte katılmamaları konusunda uyarıyoruz. Geçen her gecenin sonunda bir aydınlık olduğundan emin olmalısınız.” ifadelerine yer verildi.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT