1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Menbic PYD'ye Teslim Ediliyor!
Menbic  PYD'ye Teslim Ediliyor!

Menbic PYD'ye Teslim Ediliyor!

ABD desteğiyle Menbic’i kuşatan PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD, şehirde özerklik ilanına hazırlanıyor. Örgütün ilçede etnik katliama girişmesinden endişe duyuluyor.

11 Haziran 2016 Cumartesi 05:13A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin, ABD desteğiyle Set Tişrin bölgesinden başlattığı Menbic operasyonu 11'inci gününe girdi.

Yüzde 93 oranında Araplardan oluşan nüfusuyla Halep'in en büyük ilçesi olan Menbic, PYD kuşatması altında. Menbic'in çevresindeki Avun Dedat, Kersen, Manguba ve Hattaf bölgelerinin kuşatılmasıyla PYD'nin şehir merkezine uzaklığı 1,5 kilometreye kadar düştü.

PYD Özerklik İlanına Hazırlanıyor

Menbic operasyonu, ABD'nin Araplardan oluşan grupların yoğun olduğu iddialarına rağmen, PYD'liler eliyle devam ediyor.

PYD'nin üst düzey yöneticilerinden Mahmut er-Reş, ABD'li özel kuvvet timlerinin desteğiyle ilk günden beri sahada görev yapıyor.

Daha önce Ayn el-Arab'ı ele geçirip adını Kobani yapan, Tel Abyad'ın adını da Gire Spi olarak değiştiren PYD, aynı tavrı Menbic'de de sergilemeye hazırlanıyor. Menbic'i kuşatma altına alan PYD, daha önce yaptığı gibi ilk olarak şehrin adını değiştirdi. IŞİD sonrası özerklik ilanına hazırlandığını duyuran PYD, Menbic'in adını Kürtçe'de “Ölümsüz Gelin” anlamına gelen Mabuk olarak değiştirdi.

Ele geçirdiği bölgelerin demografisi ile oynayan PYD'nin yüzde 93'ü Arap olan ilçede etnik temizliğe girişmesinden endişe ediliyor.

munzir_ebu_selsel_yilmaz_bilgen.jpg
Menbic Yerel Meclis Başkanı Ebu Selsel ve Yeni Şafak Muhabiri Yılmaz Bilgen

PYD’nin Federal Yönetim Hazırlıkları

Menbic Yerel Meclis Başkanlığı görevini yürüten Munzir Ebu Sellel, PYD'nin Ebu Emced isimli Beşşar Esed yanlısı bir kişiyi başkan ilan ettiğini haber verdi.

Örgütün, “Menbic Halk Meclisi” kurduğunu ve ilçeyi ele geçirmeden federal yönetim oluşturacaklarını anlatan Ebu Sellel, “Tel Abyad örneği tekerrür edecek ve halkımızın evleri ellerinden alınarak, bölge Kürdistan projesine dâhil edilecek.” diye konuştu. Ebu Sellel, PYD'nin hedeflerine ulaşmak için federal yönetim ilanına dönük hazırlıklarını bildiklerini vurguladı.

Yüzde 3 oranında Kürt'ün yaşadığı Menbic merkez ve çevresindeki Arapların zorla göç ettirileceğini söyleyen Ebu Sellel, “Arapların zorla göç ettirilmesi sonrası Tel Abyad ve Haseke'de olduğu gibi bölgeye Kürtler yerleştirilecek.” ifadelerini kullandı.

“70 Bin Sivil Son Çatışmalardan Dolayı Bölgeyi Terk Etti”

Ebu Sellel, ilçede hâlen 150 bin sivilin yaşadığını, 70 bine yakın insanın son çatışmalardan dolayı bölgeyi terk ettiğini söyledi.

İnsanların Azez yönüne kaçmak istediğini anlatan Ebu Sellel, “İnsanlar tehlikelerden dolayı el-Bab'a sığınmak zorunda kalıyor. Önümüzdeki günlerde daha önemli göç hareketliliği yaşanacak.” dedi.

IŞİD Köylerden Çekildi

Öte yandan Kuzey Halep'te direnişçilere karşı korkunç bir vahşet örneği sergileyen IŞİD'in PYD'ye karşı savaşmaması ise dikkat çekti.

IŞİD, son 3 günde 46 köyden direnmeden çekildi. Bu durumun dikkate değer olduğunu vurgulayan Munzir Ebu Sellel, “PYD'yi bir gövde olarak düşünürsek, onun Suriye'deki ayaklarının IŞİD olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum