1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEB, 4+4+4’ün Bilinmeyenlerini Anlattı
MEB, 4+4+4’ün Bilinmeyenlerini Anlattı

MEB, 4+4+4’ün Bilinmeyenlerini Anlattı

MEB, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran ve 4+4+4 kanununun uygulanmasına ilişkin merak edilenleri cevaplamak için kitapçık hazırladı.

06 Haziran 2012 Çarşamba 01:28A+A-

Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran ve 4+4+4 kanununun uygulanmasına ilişkin kamuoyunda merak edilenleri cevaplamak için kitapçık hazırladı.

Kitapçıkta yer alan bilgiye göre, yeni eğitim sisteminde İmam Hatip ortaokullarına sadece ikinci kademede öğrenci alınırken, ortaokulların ara sınıflarında okuyan öğrencilerin İmam Hatip ortaokullarına geçişinin mümkün olmaması, tepki çekti. İsteğe bağlı seçmeli ders olan Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin hayatının okutulacağı derslerde ise herhangi bir fark olmayacağı açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), zorunlu 12 yıla çıkaran kanunun uygulanmasına ilişkin kamuoyunda merak edilenleri cevaplamak için 4+4+4 kitapçığı hazırladı. Bakanlığın “www.meb.gov.tr” internet adresinde yayımlanan kitapçıkta, yaşla, okul öncesi eğitimle, mesleki ve teknik eğitime yönlendirmeyle, müfredatla, seçmeli derslerle ve öğretmenlerle ilgili pek çok konuda soru-cevap şeklinde bilgi veriliyor.

Kitapçıkla ilgili açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunla eğitim sisteminde başlayan yeni dönemin iki temel amacından birinin toplumun ortalama eğitim süresini yükseltmek, diğerinin ise eğitim sisteminin bireylerin ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerinin gerektirdiği yönlendirmeyi mümkün kılacak şekilde düzenlenmesi olduğunu vurguladı.

Getirilen yenilikleri öğretmenlerimize, yöneticilerimize, eğitim camiasına ve kamuoyuna en doğru şekilde aktarmak üzere, merak edilen hususların “12 Yıl Zorunlu Eğitim, Sorular Cevaplar” başlığı altında toplandığını belirten Dinçer, yapılan bu çalışmanın, yeni eğitim düzenlemesi hakkında zihinlerde beliren soruları aydınlatacağını belirtti.

Bu Sene, Sadece Orta Birinci Sınıfta İmam Hatip’e Gidilebilecek

Eylül 2012 tarihi itibariyle uygulanacak olan yeni eğitim sisteminde İmam Hatip ortaokullarının sadece 5. sınıflarına öğrencileri alınacağının açıklaması, velilerden tepki çekerken, bu okullarda uygulanacak olan öğretim programlarının Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in Hayatı, uygulanmasında bütünlüğün sağlanması için bu uygulamanın gerekli olduğu açıklaması yapıldı. Bu nedenle “ortaokulların ara sınıflarında okuyan öğrencilerin İmam Hatip ortaokullarına geçişi mümkün olmayacak” açıklaması kitapçıkta yer aldı.
Yeni düzenlemeyle, ortaokullardaki temel dersler dışındaki seçimlik derslerin, öğrencinin veya ebeveyninin isteğine ve tercihine bağlı olarak alabilme “esnekliği” getirildiğinin belirtildiği kitapçıkta, 8. sınıfta okuyan öğrencilerin ise eğitim sisteminden ayrılamayacakları ve zorunlu eğitimlerine devam edecekleri belirtildi. Bu öğrencilerin 2012-2013 öğretim yılında 9. sınıf öğrencisi olarak öğrenimlerine devam etmelerinin zorunlu olduğunun altı çizildi. Talim ve Terbiye Kurulu’nun hangi derslerin zorunlu dersler, hangi derslerin seçimlik dersler olacağını belirleyeceği ifade edilerek, ancak kanunda yer alan hüküm gereği ayrıca ortaokullar ile İmam Hatip ortaokullarında farklı programlar arasında tercihe imkân verecek şekilde bu belirlemeyi yapacağı kaydedildi. Yine ortaokullar ile İmam Hatip ortaokullarında öğrencilerin ilgi ve tercihlerine göre seçimlik derslerin de oluşturulacağı vurgulandı.

66 Aylık Çocuk Okula Otomatik Kaydolacak

Okul öncesi eğitime başlama yaşında herhangi bir değişikliğin olmadığının belirtildiği kitapçıkta, yeni sistem gerçekleştirilmeden önce 37-72 ay arasındaki çocukların okul öncesi eğitime gittiği, şimdi de yine 36 ayını tamamlamış çocukların okul öncesi eğitime başlayabilecekleri kaydedildi. Kitapçığa göre, gelecek eğitim öğretim yılı için 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 66. ayını dolduranların ilkokul 1. sınıf kayıtları e-okul sistemi üzerinden adrese dayalı veri tabanından alınan bilgilerle otomatik olarak yapılacak. Bütün ortaokullara geçiş, herhangi bir sınava tabi olmaksızın e-okul sisteminden merkezi olarak adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre yapılacak.

Mesleki Eğitimden Kasıt İmam Hatiplerdir

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, mesleki ve teknik eğitime öğrencilerin ne zaman başlayacağına ilişkin bilgilerin de yer aldığı kitapçıkta, bu konuda çok yoğun şekilde kara propaganda yapıldığı ifade edildi.

Yapılan değişikliklerin hiçbir yerinde ortaokullarda mesleki eğitimden ve 9 yaşında mesleki eğitime başlamaktan söz edilmediği belirtilerek, “Eğer bundan amaç, İmam Hatip ortaokulları ise evet bu değişikliklerle sadece İmam Hatip ortaokulları kurulmuştur. İlkokulu bitiren çocuklardan dileyenler İmam Hatip ortaokullarına devam edebileceklerdir. Ancak bu okullardaki zorunlu dersler ile genel ortaokullardaki zorunlu dersler arasında herhangi bir farklılık olmayacaktır. Sadece bu zorunlu derslere ilave olarak İmam Hatip programları ile ilgili olacak diğer dersler yer alacaktır. (..) İmam Hatip ortaokullarının dışındaki ortaokulların hiçbirisi mesleki eğitim veren ortaokul değildir. Bu nedenle mesleki ve teknik eğitim 9. sınıfta, yani üçüncü kademede başlamaktadır” şeklinde ifade edildi.

Kur’an-ı Kerim Dersinde Başörtüsü Takılacak

Kitapçığa göre, sadece ders sırasında olmak üzere İmam Hatip okullarında kız öğrenciler isterlerse Kur’an-ı Kerim dersini başörtülü okuyabilecek. İmam Hatip okulları dışındaki okullarda da yine aynı şekilde o derse mahsus olmak üzere başörtülü ders yapılabilecek.

İmam Hatip ortaokullarının bağımsız ortaokul olarak kurulmasına öncelik verilecek, bunun mümkün olmadığı durumlarda İmam Hatip liseleri ile birlikte kurulabilecek. Ancak bu durumda İmam Hatip ortaokulu öğrencileri ile İmam Hatip lisesi öğrencilerinin okul giriş-çıkış kapıları ile bahçe gibi ortak kullanım alanlarının öğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak düzenlenmesi sağlanacak.

Zorunlu Eğitim Erken Evliliğe Engel Olacak

Bu sistem sebebiyle kız çocuklarının erken evliliğinin yeniden gündeme geleceği ve artacağı yönünde çok tartışma yapıldığının belirtildiği kitapçıkta, bu tartışmaların maksatlı olduğu, bu sistemin böyle bir uygulamaya imkân vermesinin asla söz konusu olmadığı ifade edildi. Kanuna göre, erkek ve kadınların 17 yaşını doldurmadıkları sürece evlenemeyecekleri hatırlatılarak, ancak, hakimin olağanüstü durumlarda ve çok önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebildiği belirtildi.

Kitapçıkta, “12 yıllık zorunlu eğitim sürecini bitirmeyen hiçbir öğrencimizin eğitim sistemi dışına çıkıp, erken yaşta evlenmeleri mümkün değildir. 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 8. sınıfta okuyan bütün öğrencilerden SBS sonuçlarına göre yerleşenler dışında kalanlar e-okul sistemi üzerinden liselere kayıtları yapılacaktır. Ayrıca, eğitim süresince zorunlu eğitime devamın sağlanması öncelikle velilerde ve okul yöneticisi ile mülki idare amirinin kanuni sorumluluğu altındadır” ifadesine yer verildi.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT