1. HABERLER

  2. HABER

  3. RAPORLAR

  4. Mazlumder "Sahipsiz başıboş köpekler raporu"nu yayınladı
Mazlumder "Sahipsiz başıboş köpekler raporu"nu yayınladı

Mazlumder "Sahipsiz başıboş köpekler raporu"nu yayınladı

Türkiye’de kangren haline başıboş köpekler sorunu Mazlumder tarafından raporlaştırıldı.

07 Aralık 2022 Çarşamba 18:32A+A-

Mazlumder tarafından hazırlanan raporun sunuşu ve tam metni:

Bir dizi ihmalin, ertelemenin ve görmezden gelmenin neticesinde sokakta yaşayan başıboş köpekler meselesi, artık insanların yaşam hakkını bile tehdit eden büyük bir sorun haline gelmiştir. Sadece bu raporun hazırlandığı 2022 yılının ilk 10 ayında, başıboş sahipsiz köpek saldırıları sonucu 27 insan yaşamını yitirmiş, birçok kişide de bedensel engeller oluşmuştur. Almanya merkezli istatistik şirketi Statista, dünyada başıboş köpek saldırıları sebebiyle her yıl yaklaşık 35 bin insanın yaşamını yitirdiğini bildirmektedir. Gündelik siyasete alet etme ve lobi faaliyetleri sebebiyle sağlıklı tartışılamayan ve sürekli ertelenen sorun, bugün artık bir kangren halini almıştır. Bu sürecin devamına izin verilmesi durumunda ise geri dönülmez noktalara gelinecek, çözüm istense de artık imkânsız bir duruma ulaşılacaktır.

Başıboş köpekler konusunun insan haklarına etkisini bir buçuk senedir tartışan derneğimiz, konunun doğrudan insan haklarıyla ilgili olmaması ve alanda çalışan birçok farklı dernek bulunması sebebiyle bugüne kadar genelde geri durmayı tercih etmiştir. Ancak başıboş köpek saldırıları sonucu yaşamını yitiren ve sağlık koşulları tehdit altına giren insan sayısının göz ardı edilemez şekilde artması, bizi; “Sahipsiz Başıboş Köpekler Raporu” başlığı altında bir rapor hazırlamaya mecbur bırakmıştır.

Bu raporun amacı bir yandan başıboş köpeklerin korunması ve bakımı açısından alınmayan tedbirleri, diğer yandan da ihmaller ve umursamazlıklarla büyüyen sorun yüzünden ortaya çıkan hak ihlallerini insan hakları perspektifinden tespit etmektir.

Konya şubemiz tarafından hazırlanan raporumuzun konuyla ilgili sağlıklı bir tartışma ortamı oluşmasına ve sürmesine katkı sunmasını diliyor, ilgili merci ve makamları çözüm için harekete geçmeye davet ediyoruz.

RAPORUN PDF DOSYASINA BU LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ

HABERE YORUM KAT

2 Yorum