1. HABERLER

  2. HABER

  3. RAPORLAR

  4. Mazlum-Der’den kurumsal zulüm üreten Adli Tıp Kurumu hakkında rapor
Mazlum-Der’den kurumsal zulüm üreten Adli Tıp Kurumu hakkında rapor

Mazlum-Der’den kurumsal zulüm üreten Adli Tıp Kurumu hakkında rapor

Mazlum-Der tarafından hazırlanan rapor Adli Tıp Kurumunun adalet sistemi içerisindeki tartışmalı yeri ve yapısı, siyasi iktidarlara kurumsal bağımlılığı gibi birçok cihetten değerlendirme içeren önemli itirazlar ve öneriler getiriyor.

05 Kasım 2021 Cuma 18:55A+A-

HAKSÖZ HABER

Adli Tıp Kurumu, son günlerde ağır mağduriyetlere sebep olan ve çokça tartışılan iki ayrı konunun odak noktasında bulunuyor. Teknik bir görevi icra eden bir kurumun böylece tartışmaya konu olmasına neler sebep olmaktadır dersiniz? Elbette, yasal mevzuatta belirtilen hususlar muvacehesinde Tıp mesleğinin, vicdanın ve ahlakın gereğini yapmak yerine Kurumun politik atmosfere ve bürokratik angajmanlara göre raporlar düzenlemesi ve maşeri vicdanda derin yaralar oluşturması sebepler arasında.  

İleri derece kanser hastası olan Ayşe Özdoğan ve Sivas davasında hukuksuz yargılamalar neticesinde aldığı mahkumiyet doğrultusunda 28 yıldır cezaevinde bulunan ileri derece epilepsi hastası olan ve 45 kiloya düşen Faruk Belkavli hakkında Adli Tıp Kurumunca düzenlenen raporlar bahsettiğimiz garabetin son örnekleri. İlmen, hukuken ve tıbben anlaşılması zor bu raporların objektif kriterlere riayet edilerek oluşturulmadığı izahtan vareste. Haklarında ‘cezaevinde kalamaz’ şeklinde Üniversite hastaneleri tarafından hazırlanan raporların bulunduğu hasta mahkumlar aleyhine ‘cezaevinde infazına devam olunabilir’ şeklinde raporlar veren Adli Tıp Kurumu’nun ne gerekçelerle bu doğrultuda hareket ettiği sorulabilir. 

Mazlum-Der geçtiğimiz günlerde Ayşe Özdoğan özelinde değerlendirme yaptığı ve bazı sorulara cevaplar verdiği bir rapor yayınladı. Hasta hükümlülerin cezaevinde oldukça elverişsiz şartlar altında tutulmasında doğrudan etkisi olan Adli Tıp Kurumunun adalet sistemi içerisindeki tartışmalı yeri ve yapısı, siyasi iktidarlara kurumsal bağımlılığı gibi birçok cihetten değerlendirme içeren rapor önemli itirazlar ve öneriler de getiriyor. Söz konusu raporu kamuoyunun istifadesine sunuyor ve kurum eliyle yapılan haksızlıkların son bulmasını temenni ediyoruz.

Mazlum-Der tarafından hazırlanan rapor için tıklayın

HABERE YORUM KAT