1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Masa başı adamların hikmetten ve insaftan uzak değerlendirmeleri!
Masa başı adamların hikmetten ve insaftan uzak değerlendirmeleri!

Masa başı adamların hikmetten ve insaftan uzak değerlendirmeleri!

Kani Torun’un Taliban hakkında yazdıkları oldukça sorunlu bir yaklaşımı ortaya koyuyor!

17 Ağustos 2021 Salı 16:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Gelecek Partisi Dış Politikalar Başkanı Kani Torun kantarın topuzunu yine kaçırdı.

Daha önce “feodal gelenekler, çağ dışı kalmış Müslümanlar” sözleriyle itham altında bıraktığı Taliban hakkında şimdi de komplo tezviratlarını sıraladı.

1-192.jpg

Taliban’ın Pakistan istihbaratı tarafından kurulduğunu ileri süren Torun emekli generaller tarafından hareketin yönlendirildiğini de ilan ediyor. Herhalde çok güçlü bilgi kaynaklarına sahip olmalı ki az evvelki “bilgilerden” yola çıkarak attığı ikinci paylaşımda “Taliban’ın anti-Amerikancı olmadığını” söylüyor!

2-237.jpg

Yahu Allah aşkına! Taliban’ı sevmiyor olabilirsiniz ancak 20 seneyi aşan bir zaman diliminde ABD işgaline karşı sayısız insanını kaybeden bir hareket hakkında nasıl böyle şeyler söyleyebilirsiniz? Hiç insafınız yok mu? Vakadan, sahada yaşanan gerçeklerden uzaklaşmış, dünyada olan biteni doğru düzgün takip edemeyen insanların ortaya koyacağı bu yaklaşımın adaletten uzak olduğunu söylemeye gerek bile yok! 

Afganistan’ın neredeyse tamamında hakimiyeti olan siyasi, sosyal, ekonomik güce sahip bir örgütün “istihbarat” tarafından kurulmuş olması ne kadar gerçekçidir? Şu soruyu sormak bile bizim için utanç verici. Akla ve mantığa aykırı olan şeyleri “büyük büyük laflar” ederek insanlara yutturmaya çalışmak ve bunu yaparken bir kısım insanı zan altına bırakmak ahirette izahı zor bir şey olacaktır!

Taliban, Afganistan’da yaşanan işgal ve sömürü sürecinin ortaya çıkardığı özünde medreselerde örgütlenen bir harekettir ki ismi dahi buradan geliyor. Afganistan’a has durumlar göz önünde bulundurmadan her şeyi dış güçler mantığı ile izah etmek sorunlu bir yaklaşımdır. Taliban, Afganistan gerçekliğinden neşet etmiş olmasaydı bugün bu güce ulaşması da mümkün olmazdı zaten.

Cari hükümeti her konuda sığındığı “dış güçler” izahı yüzünden haklı olarak eleştiren bir partinin dış politikalar başkanının Afganistan’da yaşananları “ABD’nin vekalet savaşları” saçmalığıyla izah etmesi de oldukça gülünç.

Trump’ın Taliban liderlerinin serbest bırakılmasını istemesi ABD’nin Afganistan’da savaşı kaybettiğini kabul etmesi anlamına gelmektedir. Yeni ABD Başkanı Biden olmak üzere mağlubiyet Amerikalılar tarafından zaten kabul edildi. O halde Kani Torun’un yaklaşımını nasıl anlamak gerekiyor?

Çok acı bir gerçek olarak şunu kabul etmek gerekiyor ki bazı Müslümanlar ABD’nin yenilmiş olabileceğini kabul edemiyorlar. Taliban’ın hatalarından ders çıkarta çıkarta elde ettiği zaferini bu yüzden akıl dışı komplolarla karalamaya çalışıyorlar. ABD ise burada 20 yıldır savaştığı bir örgütü Orta Asya’da yapacağı operasyonlar için kullanma kararı olan “üst akıl” olarak karşımıza çıkıyor!

Kani Torun’u komplolardan uzaklaşarak insaflı ve adaletli olmaya davet ediyoruz! Yoksa sarf ettiği sözlerle sadece kendisini komik duruma düşürecek!

HABERE YORUM KAT

9 Yorum