1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Mare Kuşatma Altında!
Mare Kuşatma Altında!

Mare Kuşatma Altında!

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin havadan ve karadan aktif ABD desteğiyle Rakka'da operasyon düzenlediği IŞİD, Halep'in kuzeyinde direnişçilere saldırdı.

28 Mayıs 2016 Cumartesi 10:17A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Dün sabah saatlerinde farklı direnişçi grupların oluşturduğu Fetih Ordusu mevzilerine baskınlar düzenleyen IŞİD, Azez ve Mare bağlantısını sağlayan stratejik noktaları ele geçirdi.

Kel Cibrin ile Kafr Kelbin beldeleriyle Niyara, Sindif, Feriziye, Tatiye ve Tel Hüseyin köylerini ele geçiren IŞİD Mare'yi kuşatırken Azez'in merkezine de 1,5 kilometreye kadar yaklaştı.

IŞİD'in, kuvvetlerini Rakka'yı savunmak yerine Halep'in kuzeyine yönlendirmesi, “Asıl plan direnişçileri saf dışı bırakmak.” şeklinde yorumlanıyor.

suriye_harita-004.jpg

Azez ile Mare Arasındaki Bağlantı Kesildi!

Direnişçilerin kontrolündeki Azez ile güneyindeki Mare ilçesinin bağlantısı kesildi. 15 bin nüfuslu Mare böylece batıda PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin, diğer yönlerden de IŞİD'in kuşatması altına girmiş oldu. Mare merkezinde 500'ü aşkın direnişçinin de mahsur kaldığı bildiriliyor.

Bölgedeki insanî yardım ekipleri, sınır hattına yakın Sicco, Niyara ve Hilal çadır kentlerinde barınan sivillerden yaklaşık 8 bin kişinin yerlerinden ayrılarak daha güvenli buldukları iç kesimlere yöneldiğini kaydetti. Yüz binden fazla sivilin yaşadığı Azez'de ise panik havası hâkim.

Aynı Anda Saldırdılar!

PYD'nin Rakka'nın kuzeyinde ilerlemesi ve IŞİD'in aynı anda direnişçilere saldırması, PYD cephesini de hareketlendirdi. Örgüt Tel Rıfat ve Şevarık bölgesine zırhlı araç ve militan takviyesi yapmaya başladı.

abd_cobanbeyi_satti_yilmaz_bilgen.jpg

O Plan Sahnede

Sınırdaki Çobanbey kasabasının geçtiğimiz ay Türkmen birlikler tarafından IŞİD'den alınması sonrası panikleyen PYD'liler, ABD'li yetkililere koşmuştu.

ABD'li askerlerle gizli bir görüşme yapan PYD'liler, “Haziran ayı ortasında bölgede siz olacaksınız.” teminatı almıştı. PYD'ye aktif hava desteği verileceğini belirten ABD’liler, “Bu sayede Azez, Çobanbey, Aktarin, Münbiç, Gandura gibi önemli yerleşim birimleri PYD'nin eline geçecek.” demişti. ABD'lilerin bu planı sahada adım adım hayata geçirdiği cephedeki son gelişmelerle birlikte doğrulanmış oldu.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT