1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Mare Düşerse Güvenli Bölge Projesi Biter"
"Mare Düşerse Güvenli Bölge Projesi Biter"

"Mare Düşerse Güvenli Bölge Projesi Biter"

IŞİD, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Mare kasabasına saldırıları yoğunlaştırdı. Al Jazeera'ye konuşan kasabadaki direnişçilerin komutanı Hasan Salih'e göre, bölge IŞİD'in eline geçerse Türkiye'nin istediği 'Güvenli Bölge' projesi son bulacak.

23 Eylül 2015 Çarşamba 15:57A+A-

Yılmaz Bilgen / Al Jazeera

 

Türkiye sınırına 18 kilometre uzaklıkta yer alan Halep’e bağlı Mare kasabası 40 gündür IŞİD saldırısı altında. Örgüt, kasabanın çevresinin yüzde 85'ini kuşatmış durumda. Halep ve Kilis arasında kalan Mare kasabası kuzeyde direnişçilerin elinde kalan en büyük yerleşim birimi olma özelliği taşıyor. Direnişçiler, IŞİD’in 'havan atışları, kimyasal saldırıları ve canlı bomba eylemleri' sebebi ile Mare’yi askeri bölge ilan etmiş ve tüm sivillerden boşaltmıştı. İki ay öncesine kadar 50 bin sivilin yaşadığı kasaba, yaşanan çatışmaların şiddetinden arda kalan enkaz ve terk edilmişlik görüntüsü ile tam bir hayalet şehri andırıyor.

IŞİD tarafından büyük oranda kuşatılan Mare’ye girdik ve oradaki birinci muhalif komutan Hasan Salih’e son durumu sorduk. Mare’nin Suriye devrimine topyekûn katılan ilk bölgelerden biri olduğunu belirten Hasan Salih, bölgenin IŞİD’in eline geçmesi halinde ‘Güvenli Bölge’ projesinin de sona ereceğini savundu.

'IŞİD, tüm gücüyle saldırıyor'

Hasan Salih, IŞİD’in ne pahasına olursa olsun Mare’yi ele geçirmek istediğini ve o yüzden 40 günden beri aralıksız kasabaya saldırdığını belirtti:

“Mare, Halep kırsalında Esed’e karşı ayaklanan ilk bölge oldu. Esed rejimi saldırısında öldürülen muhalif lider Abdulkadir Salih öncülüğünde bölgedeki tüm direniş bizim kasabamızdan başladı ve organize edildi. IŞİD bir yönüyle bizden Esed’in intikamını alıyor. Ancak onların esas amacı Azez yönünde ilerlemek ve bu konuda kendilerini zorlayacak etkenleri tamamen ortadan kaldırmak. Mare ve Tel Rifat’ı ele geçirmeden Azez’de rahat edemeyeceklerini biliyorlar. IŞİD, denetimindeki Rakka, Mumbuç ve El Bab bölgelerinden çok sayıda militan ve silahı bu cepheye sevk etti."

'Saldırılar Güvenli Bölge ilanı ile eş zamanlı'

Hasan Salih, IŞİD saldırılarının Türkiye'den gelen Güvenli Bölge açıklamaları ile aynı dönemde yoğunlaştığını söyledi:

“IŞİD, Mayıs ayında Savran kasabasını ele geçirdikten sonra sürekli Azez yönüne hücum etti. Amaçlarının Azez’i ele geçirdikten sonra YPG’nin elindeki Kürt Afrin bölgesine saldırarak Kobani ve Tel Abyad’ın intikamını almak olduğunu defalarca deklare ettiler. Ancak Türkiye tarafından açıklanan Güvenli Bölge projesi ile birlikte saldırılar Mare yönünde yoğunlaştı.”

'IŞİD, Mare’yi yüzde 85 oranla kuşattı'

Hasan Salih sadece Kuzey yönünde yüzde 15’lik bir kısmın dışında kasaba çevresinin tamamen IŞİD tarafından kuşatıldığını söyledi ve kuşatmaya dair şu bilgileri verdi:

“Mare’nin çevresindeki köylerden Um Huş, Hörbül, Tel Alyan, Havar en Nehir, Snıbbil ve Tel Malit son saldırılar sonucu IŞİD’in eline geçti. Şu an sadece Tel Rifat ve Şeyh İsa yönünde dar bir koridordan iletişim sağlayabiliyoruz. Şayet IŞİD bu koridoru da kapatır ve kasabayı ele geçirirse buradan sonra önü açılacak ve hem Türkiye sınırında ele geçirdiği Delha, Harcele hattından hem de buradan Azez’e yürüyecektir. Bu ihtimalin gerçek olması, Güvenli Bölge projesinin bitmesi anlamına geliyor. Çünkü Mare projenin tam merkezinde yer alıyor. Mare’nin düşmesi halinde Kuzey’deki son kale kaybedilmiş olacak ve projeye start verebilecek hiçbir merkezi nokta kalmayacak.”

Hasan Salih, 19 aydır IŞİD karşısında çekildikleri Mare’den sonra geri çekilecek bir mevzinin kalmadığını, burada gerçek anlamda bir ölüm kalım savaşı verdiklerini de sözlerine ekledi. 

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

1 Yorum