1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Mardin'de Katil Baas Rejimi Tel'in Edildi
Mardinde Katil Baas Rejimi Telin Edildi

Mardin'de Katil Baas Rejimi Tel'in Edildi

Mardin'de bir araya gelen kuruluşlar 2 yıldır halkını katleden Baas rejimini protesto ettiler.

16 Mart 2013 Cumartesi 15:05A+A-

Mardin'de 47 sivil toplum örgütü Suriye yönetiminin halka yönelik saldırıların üçüncü yılına girmesini düzenlediği eylemle protesto etti. Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice ve İngilizce, pankartlar açılıp, sloganların atıldığı eylemde Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad, kınandı. 

SURİYE HALKININ YANINDAYIZ
Daha sonra Sivil toplum örgütleri platformu adına konuşan Platform Sözcüsü Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Aydın, meşru ve haklı direnişinin üçüncü yılında Suriye halkının yanında ve katliamın 26. yılında Halepçe’nin acısını paylaştıklarını söyledi.
Halkına zulmederek ve muhalefet edenlere şiddet kullanarak kirli iktidarlarını sürdüren diktatörlerin çoğunlukla İslam ülkelerinde bulunmalarının kabul edilemez acı bir gerçek olduğunu belirten Aydın, “18 Mart 2011’de Der’a’da başlayan ve kısa sürede Suriye’nin tümüne yayılan gösterileri, Baas rejimi keskin nişancılar, tanklar, havan topları ve işkencelerle bastırmaya çalışmıştır. Suriye halkı başlangıçta sivil ve barışçı yöntemlerle, özellikle de Cuma namazı sonrasında özgürlük taleplerini ‘Yürid’üş şa’b El Hürriyye’ sloganları eşliğinde gösteri yürüyüşünde bulundular. Rejim; bu masum ve demokratik talepleri tutuklama, işkence ve gösteriye katılanların evlerini başlarına yıkarak çok sert karşıladı. Buna rağmen özellikle Cuma namazları sonrası Suriye’nin birçok şehrinde yapılan gösteriler aylarca hiçbir silahlı direniş olmaksızın devam etti. Bu süreç tam yedi ay sürdü. Ancak Esed rejimi gittikçe daha çok sertleşti; kan dökmeye devam etti. Bunun üzerine Suriye halkı önce küçük ve dağınık guruplar ile, sonra da yaygın ve örgütlü şekilde silahlı direniş başlattı. Artık yasal düzenlemeler yerine bir bütün olarak baas diktatörlüğünün gitmesi için kararlılıkla direniş başladı. Çocuk, genç, yaşlı ayrımı yapılmaksızın çok sayıda insan başından vuruldu, sistematik tecavüzlerle namusları kirletildi, birçok kişi işkencede katledildi. Baas çetelerinin saldırısıyla evleri başlarına yıkıldı, şehirleri harabeye çevrildi. Camiler, mescitler, okullar, fırınlar,işyerleri, köprüler ve  hastaneler başta olmak üzere alt yapı ve üst yapı tahrip edilerek Suriye yaşanılamaz hale getirildi. Suriye intifadasının üçüncü yılına girerken daha örgütlü ve büyük direniş karşısında Esed rejimi maalesef scud füzeleri ve bombardıman uçaklarıyla katliamlarına devam etmektedir.”dedi.

DİRENİŞ, SURİYE HALKINA DAYANIYOR
Suriye direnişinin ne BM’ye, ne ABD’ye, ne Rusya’ya ne de Türkiye’ye dayandığını ileri süren Aydın, şunları söyledi:


“Suriye direnişi “Lebbeyke Lebbeyk” ve  “Ya Allah, Menne Ğayrak Ya Allah” nidalarıyla kahraman halkına dayanmaktadır. Bu şanlı ve tarihi direnişi batılı güçlerin entrikalarıyla ve dış güçlerle izah etmeye kalkışmak gerçeklere aykırı olmanın yanında akan şehitlerin kanına ve Suriye’nin fedakar halkına en büyük hakarettir. Bu şanlı direniş cami eksenli ve halkın öz gücünün eseridir. Bu direniş çağdaş yezidlere karşı hüseyni bir kıyamdır. Bugün Esed ve hunhar baas rejimine karşı olmak, çağdaş yezidlerin zülmüne karşı olmaktır.Suriye halkının şanlı direnişi, zulüm karşısında göğe savrulan yumruklarımızı ve kıprdayan yüreklerimizi yeniden ihya etmiştir. Suriye halkı kazanacak, Esed ve baas diktatörlüğü elbette yıkılacaktır. Bizler “Allah’ım senden başka kimsemiz yok” diye haykıran Suriyeli kardeşlerimizi ne Baas diktatörlüğünün insafsızlığına, ne de emperyalist güçlerin entrikalarına terk edemeyiz.”

MARDİN’DE 25 BİN SURİYELİ VAR
Özgürlükleri ve onurları için direnen Suriye halkının 80 binden fazla evladını şehit verdiğini, yüzbinlerce kişinin tutuklandığını,  milyonlarca kişinin göçe zorlandığı bilgisini veren Aydın, Türkiye’de yaklaşık 200 bin kişinin, Mardin’de de yaklaşık yirmi beş bin Suriyelinin yaşadığını bilgisini verdi.

Mardin’de kurulan Mardin-Suriye Yardımlaşma Platformunun Suriyelilere sağlık, gıda, giyim ve barınma gibi temel insani ihtiyaçlarının giderilmesi için yardım yaptıklarını dikkat çeken Aydın, Ve buradan bütün dünya ülkelerine sesleniyoruz; Katil Esed diktasıyla bütün ilişkilerinizi kesin ve özgür Suriye halkının yanında yer alınız. Yoksa tarih sizleri de affetmeyecek ve zulme ortak olarak anılacaksınız. Muhalefetiyle ve iktidarıyla tüm siyasi partileri ve tüm STK’ları Suriye halkının bu şanlı direnişine daha çok katkıda bulunmasını bekliyoruz.”diye konuştu.

HALEPÇE’Yİ DE UNUTMADILAR
Aydın açıklamasında insanlık adına tarihe kara bir leke olarak geçen ‘Halepçe Katliamı’nın 26. yılına girmiş bulunduklarına vurgu yaparak açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Tarih; 16 Mart 1988,  Yer; Halepçe. ABD’nin teşvik ve desteği, Fransa ve Rusya’nın katkısı, Hollanda’nın lojistik temini ve bir çok Batı ülkesinin hamiliğinde palazlanan Saddam ve şürekâsı Halepçe’ye o gün yeni bir Hiroşima mazalimini yaşattılar. Sekiz adet Rus yapımı MİG–23 savaş jetlerine yüklenen kimyasal gazlarla çoğu masum ve sivil Müslüman Kürt halkına yönelik saldırıda 5000 den fazla insan kavrularak ölmüş; 7000 den fazla insan yaralanmış ve ardından binlerce özürlü-sakat doğumun olmasına yol açarak açık bir insanlık suçu işlenmiştir.  Bu vesileyle vefat edenleri bir kez daha rahmetle anarken; hala hasta ve yaralı bulunanlara şifa ve başta yakınları olmak üzere bütün ümmete sabır ve nusret diliyoruz. Buradan bir kez daha haykırıyoruz; Halepçe katliamını unutmadık, unutmayacağız! 26 yıl önce Halepçe’de insanlık suçunu işleyenler bugün nasıl lanet ve nefretle anılıyorsa; bugün Suriye’de işlenen cinayetlere katkıda bulananlar ve alet olanlar da yarın aynı akıbete duçar olacak, lanet ve nefretle anılacaktır.”

SURİYELİLERDEN BAŞBAKAN’A TEŞEKKÜR
5 dilde pankartların açıldığı ve sloganların atıldığı eylemde Suriyeliler adına Dr. İbrahim Ahmet de bir açıklama yaptı. Dr. Ahmet, Türkiye’ye ve Başbakan Erdoğan’a verdiği desteklerinden dolayı teşekkür etti. Özgürlüğün çok yakın olduğunu ifade eden Dr.Ahmet, Türkiye’den kednilerine uzatılan yardım elini hiçbir zaman unutmayacaklarını ve Suriyeli mücahitlerin selamını getirdiğini söyledi.

Yapılan dua ile son bulan açıklamaya yoldan geçen vatandaşlar ve Suriyeliler de destek verdi.
 

marni_suriye_eylemi_16032013-(2).jpg

marni_suriye_eylemi_16032013-(3).jpg

marni_suriye_eylemi_16032013-(4).jpg

marni_suriye_eylemi_16032013-(5).jpg

marni_suriye_eylemi_16032013-(6).jpg

marni_suriye_eylemi_16032013-(7).jpg

marni_suriye_eylemi_16032013-(8).jpg

marni_suriye_eylemi_16032013-(9).jpg

marni_suriye_eylemi_16032013-(10).jpg

marni_suriye_eylemi_16032013.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum