1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Maliki’nin Büyük Zaferi!
Maliki’nin Büyük Zaferi!

Maliki’nin Büyük Zaferi!

Irak’ta geçen ay yapılan seçimleri ülkeyi cehenneme çeviren Nuri el-Maliki’nin kazandığı açıklandı.

29 Mayıs 2014 Perşembe 15:54A+A-

Irak’ta Seçim Komisyonu önceki gün yaptığı açıklamada 30 Nisan’da gerçekleştirilen kanlı seçimleri Maliki’nin kazandığını duyurdu. Buna karşın Başbakan Nuri el-Maliki’nin başında bulunduğu ittifakın seçimleri önde bitirdiği iddiaları Irak’taki tüm siyasi gruplarca kuşkuyla karşılanmakta.

Seçim komisyonundan yapılan açıklamada Maliki’nin Hukuk Devleti İttifakının 328 sandalyenin 92’sini kazandığı belirtildi. Güçlü muhaliflerin ise 9 ila 34 arasında değişen sandalye kazandıkları, ayrıca bazı küçük partilerin de 1 ila 6 arasında sandalye elde ettikleri ilan edildi. Bu durumda Maliki ihtiyaç duyduğu 165 sayısına ulaşmak üzere çoklu ittifak yapmak durumunda.

Başta İyad Allavi olmak üzere Maliki muhaliflerinin tümü seçimlerin adil ve düzenli yapılmadığında müttefikler. Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi’nin lideri olan Ammar Hekim El-Muvatin (Vatandaş) bloğunun başında girdiği seçimlerde 3. gelerek 29 sandalye aldı. Mukteda Sadr’ın el- Ahrar bloğu ise 34 sandalye elde etti. Her iki Şii lider de Maliki’yi seçimlere hile karıştırmakla suçluyorlar.

Sünni grupların seçimlere yönelik hile, rüşvet ve tehdit eleştirileri ise doğal olarak çok daha yoğun. Seçim vaadi olarak Maliki’nin kendisine verilen oy karşılığı olarak kontrolü altındaki ordu ve polise yerleştirme yapacağını duyurduğu biliniyor. Irak’ta okuma yazma bilmeyen yaklaşık 6 milyon kişinin yerine Maliki lehine sahte oy kullanıldığı iddiaları da yaygın.

Sadr hareketinden Amir el-Kınani’nin verdiği çarpıcı bir örnek aslında durumu özetliyor. Ebu Gureyb Sünnilerin yoğun yaşadığı ve yönetime karşı ciddi bir muhalefetin bulunduğu bir yer ve buradaki sonuçlara bakılırsa seçimlere katılım %90 şeklinde gerçekleşirken, Maliki de oyların % 80’ini almış!  

Uluslararası seçim gözlemcilerinin çok sayıda düzensizlik yapıldığı iddialarına konu olan Irak seçimlerine ilişkin ABD’nin değerlendirmesi ise çok ilginç. Bağdat’taki ABD elçiliğinden yapılan açıklamada “seçimlerin Irak’ın demokratik kalkınmasında bir köşe taşı” olduğu vurgulandı. ABD’ye ve Maliki’ye mübarek olsun!

Ahram’dan özetleyen Hasan Soylu

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT