1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Maliki Yönetimi Kerkük’te Göstericileri Taradı
Maliki Yönetimi Kerkük’te Göstericileri Taradı

Maliki Yönetimi Kerkük’te Göstericileri Taradı

Kerkük'ün güneyindeki Havice bölgesindeki gösterilerde, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildiriliyor.

23 Nisan 2013 Salı 13:03A+A-

Irak'ın Kerkük iline bağlı Arapların yoğun yaşadığı Havice ilçesinde geçen Cuma gününden bu yana eylemlerini sürdüren göstericilerin üzerine güvenlik güçleri tarafından açılan ateş sonucunda en az 27 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda yaralı var.

Ölenlerden 21'inin gösterici, 6'sının ise asker olduğu belirtiliyor. Ayrıca 70 protestocu ve 6 asker de yaralandı. 

Meydana gelen olayla ilgili olarak taraflar birbirini suçluyor. Irak Ordusu tarafından yapılan açıklamada operasyonlarda Nakşibendiye Ordusu adlı örgütün hedef alındığı ve ilk ateşin karşı taraftan geldiği iddia edildi. Irak Ordusu, çatışmanın ardından göstericilere ait 34 Kaleşnikof ve 4 PKM tüfeği ele geçirdiklerini de öne sürdü. 

Iraklı göstericiler ise protestocuların silahlı olmadığını söylüyor.

El-Gıyre ve eş-Şeref Meydanı Koordinatörü Abdulmelik el-Cuburi, Irak Ordusu'nun sabah saatlerinde Kerkük'ün Havice ilçesinde protestoların düzenlendiği El-Gıyre ve eş-Şeref Meydanı'na baskın yaparak göstericiler üzerine ateş açması sonucunda çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını belirtti.

Cuburi, askerlerin yerel saatle 04.30 itibariyle protestoculara ateş açtığını ve helikopterlerle göstericilerin üzerine gaz sıkıldığını kaydetti.

Yaralıların da içinde bulunduğu çok sayıda kişinin tutuklandığını söyleyen Cuburi, güvenlik güçlerinin ambulansların bölgeye girmesini engellediğini ifade etti.

Öte yandan Havice'deki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, yaralıları almaya giden bir ambulansa açılan ateş sonucu ambulans şoförünün hayatını kaybettiği bildirildi.

Kerkük Meclisi üyesi Abdullah Sami Arsi, Havice'den Hemrin Dağlarına kadar olan bölgede, Irak Ordusu'na bağlı Suvad Güçleri ile göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda şu ana kadar çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını belirtti.

Arsi, çatışmaların durdurulması için hükümeti göreve çağırdı.

Cuburi, Havice ve çevresindeki camilerde yaralılar için kan bağışında bulunulması çağrılarının yapıldığını dile getirdi.

3 gündür yaya ve araç trafiğine kapatılan Havice ilçesine, basın mensuplarının da girişine izin verilmediği kaydedildi.

 

HABERE YORUM KAT