1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Maliki Obama'dan Yardım İstedi
Maliki Obama'dan Yardım İstedi

Maliki Obama'dan Yardım İstedi

Obama, Irak Başbakanı El Maliki ile Beyaz Saray’da bir araya geldi.

02 Kasım 2013 Cumartesi 12:02A+A-

3 gündür Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Başkan Obama ile bir araya geldi.

Beyaz Sarayda gerçekleşen toplantı sonrası basının karşısına geçen iki lider görüşmenin faydalı ve olumlu geçtiğini belirtti. 

Başkan Obama katılımcı, demokratik ve refah bir Irak için destek vermeyi sürdüreceklerini belirtti. Amerikan Başkanı, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık anlaşmasının güçlü bir şekilde kalmaya devam edeceğini kaydetti.

Görüşmede Irak'ın mezhep sorunları da gündeme gelirken Obama; Şii, Sünni ve Kürt grupların yönetimde temsil edilmesi için ortaya konulan gayretlerin destekleneceğini sözlerine ekledi. 

EL KAİDE İLE MÜCADELEYE DESTEK İSTEDİ

Irak Başbakanı ise ülkesindeki El Kaide yapılanmasını dile getirdi. 

Terörizm ile mücadele için Washington'dan yardım talep eden Maliki, kısmi olarak amacına ulaştı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Irak güvenlik güçlerinin terörle mücadele için ek ekipmana acil ihtiyacının olduğu konusunda fikir birliğine varıldığı duyuruldu.

Bu kapsamda Irak'ın savunma kabiliyetinin artırılması, askeri ekipmanların modernizasyonu ve bölge güvenliği için katkı sağlanması konusunda anlaşıldığı bildirildi.

ABD ASKERİ GİDECEK Mİ?

Bölgeye Amerikan askerinin tekrar gitmesi konusunda ise açıklama Beyaz Saray Sözcüsü'nden geldi.

Jay Carney, "Amerikan ordusunun Irak'taki sorunu çözmek için bölgede olmasını düşünenler varsa, bunun basitçe yanlış olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Kongre'nin de Maliki'ye daha fazla yardım sağlama konusunda şüpheci olduğu ve yönetimdeki yanlış politikalarının ülkedeki şiddeti artırdığı belirtiliyor. Görüşmede Irak'ın komşuları ile ilişkileri de ele alındı. 

Beyaz saray açıklamasında, Irak'ın Kuveyt ve Ürdün ile enerji, güvenlik ve ticaret alanındaki ilişkilerinin yenilenmesinin, Türkiye ile ilişkilerinin de geliştirilmesinin karara bağlandığı bildirildi.

Ayrıca, Irak ve Türkiye arasındaki yüksek düzeyli görüşmelerden duyulan memnuniyet de dile getirildi.

TRT

HABERE YORUM KAT

1 Yorum