1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Maliki Karşıtı Şiiler Şiistan’ı İstiyor
Maliki Karşıtı Şiiler Şiistan’ı İstiyor

Maliki Karşıtı Şiiler Şiistan’ı İstiyor

Şii Ulusal Güney Hareketi, Irak’ta Şii devletinin kurulmasını istiyor. Ulusal Güney Hareketi, Irak’ın Kürdistan, Sünni ve Şii devletleri olarak üçe bölünmesini savunuyor.

25 Haziran 2014 Çarşamba 15:18A+A-

Irak’ta Başbakan Nuri Maliki’ye karşıtlıkları ile bilinen Şii Ulusal Güney Hareketi dün başkent Bağdat’ta yayımladığı bir bildiri ile Şii devletinin kurulmasını istediklerini duyurdu.
 Bildiride Şii devletinin sınırları ve komşularıda belirtilerek, Şii devletinin Irak’ın güneyinin tümünü kapsaması gerektiği ifade edildi. Kuzeyde Samara kenti Sünni devleti ile sınır olarak gösterilirken Amber va Selahaddin’in yarısını kapsaması gerektiği ve doğuda İran, güneyde Kuveyt ve Suudi Arabistan ile komşu olunması gerektiği belirtildi.   
 Şii Ulusal Güney Hareketi Irak’ın birleşik bir ulus devlet gibi kalmasının hiç bir anlamı olmadığı ifade edilerek, ’’Artık Şii kardeşlerimiz bazı Şii iktidar odaklarınının Birleşik Irak Devletini kurma arzusundan medet ummamalıdır. Şii halkının bazı Şii iktidarlarının hakimiyeti altında olması kendi çıkarına değil. Artık bu sonu olmayan ve sonuç vermeyen mezhep savaşının kurbanı olmayalım’’ dedi.
 Kerkük’ün Kürdistan Bölgesi topraklarına katılmasının doğru bir karar olduğunu belirten Ulusal Güney Hareketi, ’’Kürdlerin kendi bağımsız devletlerini kurma istemini saygıyla karşılıyoruz’’ dedi.

basnews

HABERE YORUM KAT

3 Yorum