1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALİ

  4. Mali'de "100'den Fazla Ölü Var" Iddiası
Malide 100den Fazla Ölü Var Iddiası

Mali'de "100'den Fazla Ölü Var" Iddiası

Fransa'nın, Mali'nin kuzeyindeki İslamcılara yönelik hava operasyonu ve Mali ordusunun saldırılarında, her iki taraftan da en az 100 kişinin öldüğü iddia edildi.

13 Ocak 2013 Pazar 00:37A+A-

Mali'de İslamcılara yönelik Fransa destekli operasyonlarda ağır çatışmalar yaşandı.

Reuters'ın haberine göre hem İslamcı savaşçılardan hem de hükümet askerlerinden en az 100 kişi, İslamcıların ele geçirdiği Konna şehrinde çıkan çatışmalarda hayatını kaybetti.

Bamako'daki bir ordu yetkilisi, İslamcı savaşçıları taşıyan yaklaşık 30 aracın bombalandığını ve 100 savaşçının hayatını kaybettiğini öne sürdü.

Mali savunma bakanlığı sözcüsü Diaran Kone, Konna'yı yeniden ele geçirdiklerini iddia etti.

Bu bilgiler şu an için sadece Mali ve destekçilerinin iddiası durumunda... Mali'nin kuzeyini kontrolü altında bulunduran İslamcı örgütlerden henüz konuyla ilgili açıklama gelmedi.

Konna'da yaşayan bir görgü tanığı Reuters'a, 4 ayrı bölgede 148 ceset saydığını anlattı. Onlarcasının askeri üniforma giydiğini söyledi.

Ensar edDin: 2 helikopter düşürdük

Öte yandan Ensar edDin hareketi komutanlarından Ömer Veled Hamaha son 24 saat içinde iki Fransız helikopteri düşürdüklerini açıkladı. Moritanya haber ajansına konuşan Hamaha, "Biri dün gece biri bugün iki helikopter düşürdük, doğrusu kaç Fransız askeri öldü henüz netleştiremedik" ifadesini kullandı.

Hamaha, hareketin hakimiyeti altındaki şehirleri sonuna kadar savunacağını da kaydetti.

ECOWAS askerleri en geç Pazartesi Mali'de

Bölgedeki İslamcılara yönelik Fransa ve Mali ordusunun saldırıları sürerken Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS'a bağlı Afrika askerlerinin de en geç Pazartesi günü Mali'ye girecekleri açıklandı.

ECOWAS'ın dönem başkanı Fildişi Sahilleri'nin Afrika Entegrasyon Bakanı Ali Coulibaly, askerlerin sevki için ilgili kararın başkan tarafından dün imzalandığını, askerlerin pazartesi Mali'de olacağını ya da gitmeye başlayacaklarını söyledi.

ECOWAS aylardır, Batılı güçleri ve Afrika'daki komşuları Mali'ye yönelik bir operasyonun içine çekmek için lobi yapıyordu.

İslamcı güçlerin güneye doğru yayılmaya başlamasının yarattığı infial ile Fransa'nın saldırıları başladı.

Bakan Ali Coulibaly, "İşler hızlanıyor. Bu sadece Sevare'i koruma planı değil. Ülkenin kuzeyini Cihadçılardan geri almalıyız" diye konuştu.

Nijer ve Burkina Faso'dan 500'er asker

Nijer'in Mali'nin kuzeyindeki çatışmalarda Mali ordusuna destek olmak için 500 asker göndereceği belirtildi. Haberi Nijer'in dışişleri bakanı Bazoum Muhammed de doğruladı.

Bazı medya kaynakları, ECOWAS üyesi olan Burkina Faso'nun da aynı sayıda asker göndereceğini bildirdi. (Pressmedya) 

Mali'de mücadele eden Ensar Dine'nin görüntüleri:

HABERE YORUM KAT

2 Yorum