1. HABERLER

  2. HABER

  3. Mali Cuntası, Başbakanı Tutukladı
Mali Cuntası, Başbakanı Tutukladı

Mali Cuntası, Başbakanı Tutukladı

Mali Başbakanı, cunta tarafından tutuklandıktan sonra istifa ettiğini açıkladı.

11 Aralık 2012 Salı 13:13A+A-

Mali Başbakanı Cheick Modibo Diarra, cunta tarafından tutuklanmasının ardından istifa etti.

Diarra'nın, Mart ayındaki askeri darbeyle yönetime el koyan cunta tarafından dün gece evi basılarak tutuklanmasından birkaç saat sonra istifa ettiği bildirildi.

Diarra, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ''Ülkemiz kriz döneminden geçiyor. Erkekler ve kadınlar, ulusumuzun geleceği hakkında endişeli ve barış umuyorlar. Bu sebeple, ben Cheick Modibo Diarra, bugün yani 11 Aralık 2012'de hükümetimle birlikte istifa ediyorum. Tüm Mali halkından özür dilerim'' dedi.

Cuntanın lideri Yüzbaşı Amadou Haya Sanogo'nun emriyle Kati'deki askeri kışlalara götürülen Diarra'nın, tutuklanmadan önce Paris'e gitmek üzere hazırlandığı belirtildi. Cunta Sözcüsü Bacary Mariko, Diarra'nın Paris'e kaçmaya çalıştığını ve askerlerin kendisini Mali'nin durumuna ilişkin bir tıkanıklık oluşturacağı için tutukladığını söyledi.

Mariko ayrıca, Diarra ile Sanogo arasındaki gerginliğin son aylarda iyice tırmandığını, bu yüzden ordunun kontrolü ele aldığını ve Diarra'ya, Mali'nin iyiliği için istifa etmesini söylediğini ifade etti.

Bamako havaalanında görevli bir polis memuru, cuntayla bağlantılı Yerewoloton grubunun havaalanını bastığını kaydetti.

Siyasi gerginliğin tırmandığı Mali'de geçen hafta Diarra, BM Güvenlik Konseyi'nin ülkenin kuzeyinden radikallerin çıkarılması için askeri operasyon öngören karar alması talebiyle gösteri organize etmişti.

Eski NASA astrofizikçisi Diarra, başlangıçta cuntanın lideri Yüzbaşı Amadou Haya Sanogo'yu görmek için sık sık Kati askeri kışlalarına gittiği gerekçesiyle eleştirilmişti.

Fransa, dün BM Güvenlik Konseyi'ne, ''Mali ordusunun eğitimini, uluslararası bir gücün konuşlandırılmasını ve siyasi uzlaşmayı'' öngören bir tasarı sundu.

Bu yıl Ocak ayında Mali'nin kuzeyinin silahlı gruplar tarafından ele geçirilmesinin ardından, Mali'ye komşu ülkeler ile Fransa liderliğindeki bazı Batı ülkelerinin bölgeye askeri müdahale hazırlıkları gündemdeki yerini koruyor.

Kaynak: AA

 

HABERE YORUM KAT