1. HABERLER

  2. HABER

  3. Malatya'da Ne Denenmek İsteniyor?
Malatyada Ne Denenmek İsteniyor?

Malatya'da Ne Denenmek İsteniyor?

Malatya-Doğanşehir Sürgü beldesinde bir ailenin Ramazan davulcusunu tartaklamasıyla başlayan mahalle kavgası, bazı çevrelerce provoke ediliyor.

30 Temmuz 2012 Pazartesi 00:20A+A-

Malatya'nın Doğanşehir ilçesi Sürgü Beldesi'nde bir ailenin Ramazan davulcusunu tartaklamasıyla başlayan mahalle kavgası, bazı çevreler tarafından provake edilerek, alevi-sünni çatışmasına dönüştürülmeye çalışılıyor

Ekşi Sözlük'te yazan Sürgü'lü bir vatandaş ise gerçekten ne yaşandığını şöyle aktardı: "Doğanşehir, Sürgü'lüyüm. annem de babamda o köyden. bu yaşanan olaylar babaannemin evinin iki sokak yanında gerçekleşmiştir. ailem sünni kökenlidir, ben ateistim. size 1. ağızdan duyduklarımla olayı anlatacağım.

3 gün önce ramazan davulcusu yine köyü turlarken bu ailenin evlerinin önünden de geçiyor. alevi sünni ayrımı yoktur bizim köyde, evler yanyanadır. bu aile köye yeni taşınmış yani köyün yabancısı, doğru mu bilmiyorum (dedem de bilmiyor) ama başka bi köyden yine böyle bir tartışma yüzünden kovulmuşlar. her neyse ramazan davulcusu evlerinin önünden geçerken laf atıyorlar, davulcu devam edince önce taş atıyorlar, sonra evin erkekleri çıkıp davulcuyu bir güzel dövüyorlar. şu an orda olan kardeşim davulcunun dayak sonrası halini görmüş (ailecek tanırız davulcuyu, köyün yerlilerindendir). adamın kafası yarılmış, kaburgasında da çatlak varmış. bunu duyan o mahallenin halkı o ailenin evin önünde toplanmış, dışarı çağırmışlar dayak atanları, kardeşim izleyici olarak ordaymış, aile dışarı çıkmamış, içerden "-siz bizim kim olduğumuzu biliyor musunuz! bir daha bulaşmayın, sonunuz fena olur!" gibisinden laflar edilmiş. o gece mahalle çapında yaşandığı için pek fazla bir olay yaşanmamış sonrasında. ertesi gün davulcunun başına gelenler yayıldıktan sonra köy halkı ayaklanmış, ailenin yaşadığı evin önünde özellikle gençlerden oluşan bir grup toplanmış, tekrar bu dayaktan sorumlu kişileri çağırmışlar, gelmeyince de taş atıp evlerin camlarını kırmışlar, ahırı yıkmışlar zaten sonrasında jandarma olaya müdahale edip grubu dağıtmış.

şimdi arkadaşlar öncelikle bu mesele alevi meselesi değil. aslında bir mahalle kavgası ayarında. alevi ailenin yaşadığı ev diğer sünni vatandaşların eviyle bitişik. sürgü'yü bilenler bilir, alevi nufüsla sünni nufüs neredeyse aynı miktardadır. beraber yaşarlar ve insanlar birbirine saygılıdır. köyün girişindeki sürmelipınar ve takaz restaurant içkili olarak ramazanda da servis vermektedir ve doludur. eğer mesele oruç tutmamak veya alevilik olsaydı zaten öyle yerler bu köyün içinde barınamazdı, bu insanlar yılarca beraber yaşayamazdı. şahsen medyadaki bu abartı haberleri okuyunca çok üzüldüm, bizim köyün insanı böyle değil dedim. tabii ki olayın bokunu çıkartan cahil gençler var, onlar her yerde var. ama olayı bütün malatya'ya mal edip faşistler şerefsizler diyemezsiniz. oraları yaşayanlar nasıl insanlar olduklarını bilir. ben biliyorum. her yaz mutlaka sürgü'ye giderim, ramazanda da orda bulundum, hiç böyle bir olaya şahit olmadım. alevi, kürt birçok akrabamız ve aile dostumuz var, hepsi de sürgü'deki hayatlarından gayet memnun. olayın bu kadar büyümesi köyün yabancısı bu ailenin bu şekilde davranmasıdır. mahalle kavgasından öte bir şey değildir. bunu alevi-sünni çatışması haline getiren medyaya da yazıklar olsun." Dedi

Vali: Olay kışkırtmadan ibaret

Öte yandan Konuyla ilgili twitter hesabından bir açıklama yapan Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, sosyal medya üzerinden Doğanşehir İlçesi Sürgü Beldesi'nde iki kişi arasında kişisel sebeplerden ve hiç yoktan başlayan bir tartışmanın toplumsal bir alevlenmeye dönüştürülmeye çalışıldığına dikkat çekerek, "Durum böyle olmasına rağmen, sosyal medyada olduğundan çok daha farklı bir şekilde yansıması ve abartılı yorumlara konu olması yersiz. Toplumsal gerilimin hassas olduğu anlarda, fikir ve kanaat önderlerinin görüş ve yorumlarında daha sorumlu ve duyarlı davranmaları gerekir." dedi.

Malatya'daki olayın, davul çalınmasına gösterilen yersiz tepkinin davulcu tarafından abartılarak bir grup insanın kışkırtılmasından ibaret olduğunu vurgulayan Vali Saran, "Anlık bir taşkınlık ve bu taşkınlık sonucunda davulcunun çevresini kendisini rencide edenlere karşı kışkırtması. Kışkırtılan kalabalık bir anda davulcuya tepki gösteren vatandaşın evinin önünde toplanarak taşkınlık yapmışlar. Güvenlik kuvvetleri, duruma hemen akabinde ve takip eden süreçte hakim oldular. Durum şu anda gayet sakin, her şey kontrol altında. Ortada, iki farklı kesim arasında dini ve mezhebi temelde bir karşıtlık ve çatışma kabilinden bir sorun yok Sürgü'de Sünni ve Alevi vatandaşlar birbirleriyle barış ve kardeşlik içinde yaşamaktalar. Şimdiye kadar da aralarında hiçbir sorun yoktu.” ifadesini kullandı.

TİMETÜRK 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum