1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Makdisi'den IŞİD'e Sert Eleştiri
Makdisi'den IŞİD'e Sert Eleştiri

Makdisi'den IŞİD'e Sert Eleştiri

Makdisi'nin IŞİD'e eleştirilerini ifade eden bir açıklama yayınlandı.

16 Ocak 2014 Perşembe 16:38A+A-

HAKSÖZ-HABER

Selefi cihad hareketinin en önemli simalarından olan Ebu Muhammed Makdisi, Ürdün’de bulunduğu hapishaneden IŞİD’e doğrudan, sert eleştirilerde bulundu. Makdisi, Cihadi diye bilinen sitelerde Ebu Bekir Bağdadi’ ye biat etmeye çağıran fetvayı da tenkit etti. Bu açıklamalar tam da Kaide lideri Eyman Zevahiri’nin İŞİD ile diğer muhalif gruplar arasındaki çatışmaya dair bir mesaj beklentisinin mücahidler arasında dolaştığı bir vasatta geldi.

Makdisi’nin bu mesajı IŞİD’e eleştirilerini tekrarladığı çok önemli bir zaman diliminde geldi ki iki ay önce Makdisi’den Bağdadi’ye biat fetvasının ve tevhid bayrağını yücelten gruplara karşı savaş seçimini geciktirmesi için talepte bulunulmuştu.

Makdisi mesajında şöyle seslendi: ‘ Bu Makdisi’den genelde Müslümanlara özelde düşmanın konuşlandığı Suriye’deki mücahitlere mesajdır. Suriye’deki fitne haberleri hapishanelere ulaşmıştır. Bu tıkanmışlık ve hizipçiliğin ortadan kaldırılması için çok çaba sarf ettik. Biz çeşitli taraflardan gelen güveniler kaynaklardan, olayların ayrıntılarını biliyoruz, onların satır aralarını okuyoruz.

Aptalca savaş

Mesajının devamında Makdisi şunları söylüyor: “İslami örgütler arasında savaş ve İslami grupların karargahlarını bombalama hakkında verilen cevaz yanılgı ve ahmaklıktır. Azıcık bir fıkıh bilgisi olan bir alim böyle bir fetva veremez. Müslümanların kanları ile ilgili fetvalar takvadan yoksun olmamalıdır.

Nuseyri mücrimlerini ve Allah düşmanlarını tamamen yok edip hakim olmak yerine pusulayı şaşırıp düşmanlarımızı sevindirdik. Bu herkesin inkar edemeyeceği bir gerçek.”

Makdisi açıklamasına şunları ekliyor: IŞİD’e sitem ederek söylüyorum ki uğruna savaştığımız İslam bayrağını yükselten İslami örgütlerle iyi ilişkiler geliştiremeyecek ve onlarla birlikte savaşamayacaksak içinde çeşitli milletlerden, gruplardan, Hristiyanlardan oluşan Suriyelileri nasıl kucaklayacağız?

Fetva eleştirisi

Afganistan’da Taliban hareketine destek olduğu iddiasıyla beş yıldır Ürdün’de hapiste bulunan Makdisi makalelerinin yayınlandığı internet sitesinde dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Onun şiddetli uyarıları Şankiti ve Eseri’nin fetvalarına yönelik.  Bu fetvalarla ilgili olarak Makdisi kendisine ulaşan bilgilerden dolayı çok üzüldüğünü ifade etti. İnternet sitesinde yer alan bu fetvalar Suriye’deki cihada zarar vermekte, bir grubu diğerine tercih etmekte, Müslümanların kanlarını helalleştirme eğilimini içermekte, otoriteye, hususen Doktor Eymen Zevahiri’ye karşı gelmeyi teşvik etmektedir. Makdisi açıklamalarına şöyle devam ediyor:

“Adı geçen iki kişinin yazdıklarından dolayı gerçekten çok kızgınım. Ve bu kızgınlığımın kendilerine ulaştırılmasını dilerim. Hangi gerekçe olursa olsun böyle bir fetvanın verilmesini kesinlikle beklemezdim. Özellikle IŞİD’e biat etmeyenlere karşı savaş izni ve en büyük emir olarak Bağdadi’ye biatın bütün Müslümanlara şart koşulmasını ummazdım.”

Mesajın önemi

Suriye’de savaşan İslami hareketler konusunda uzman olan Ebu Rumman bu mesajın IŞİD’in Kaide’den ayrıldığının ilanı olduğunu söylemektedir. Rumman: Bu mesaj, dünya çapında Selefi cihadın en önemli iki ismi olan Makdisi ve Ebu Katade’nin IŞİD’e karşı Nusra çizgisinde buluştuklarını göstermektedir. Böylelikle mesaj selefiler içinde fısıldanan ayrılığı alenileştirmiş oldu. Aynı zamanda IŞİD’in Kaide’ye karşı isyan ettiği ve onun çizgisinden çıktığını da göstermiş olmakta.

Kaynak: El-Cezire
Çev: Hülya Şekerci

HABERE YORUM KAT

7 Yorum