1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Makdisi ve SMDK'dan IŞİD'in Hilafet İlanına Eleştiri
Makdisi ve SMDK'dan IŞİD'in Hilafet İlanına Eleştiri

Makdisi ve SMDK'dan IŞİD'in Hilafet İlanına Eleştiri

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu, IŞİD'in Suriye ve Irak'ta ele geçirdiği bölgelerde hilafet ilan etmesini kınadı: "Bu adım Arap halkının diktatörlüğe karşı ayaklanmasını sekteye uğratacaktır."

02 Temmuz 2014 Çarşamba 03:40A+A-

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Nura Amir, Suriye ve Irak'ta ele geçirdiği topraklarda hilafet ilan eden Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) adımını kınadığını açıkladı. Amir, IŞİD'in kararının halkın kendi geleceğini tayin etmesi ilkesine el koyma olarak nitelendirdiklerini söyledi.

IŞİD'in hilafet ilanının Arap halklarının diktatörlüğe karşı olan mücadelesini baltalayacağını belirten Amir, "IŞİD'in bu hareketi sadece Esed rejimine ve onun bölgedeki işbirlikçilerine hizmet ediyor" dedi.

Amir ayrıca, IŞİD'in hilafet ilanının İslam'la hiçbir ilgisi olmadığını, sadece Esed tarafından oluşturulan ve IŞİD'in lideri Ebu Bekir Bağdadi tarafından uygulanan bir taktik olduğunu ileri sürdü. Amir bu taktiğin özgürlük, demokrasi ve adalet amaçlarıyla ortaya çıkan devrimi rayından çıkarma amacını taşıdığını belirtti.

IŞİD tehdidinin ilk farkına varanların Suriye halkı ve silahlı muhalifler olduğunu kaydeden Amir Esed rejimi ve radikal gruplar tarafından temsil edilen 'terörizmle' savaşmaya devam edeceklerini kaydetti.

Alimler Birliği'nden eleştiri

Liderliğini Iraklı Sünni lider Haris Dari’nin yaptığı Irak Müslüman Âlimler Heyeti, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) ‘hilafet’ ilanına ilişkin yayınladığı bildiriyle “Hilafeti ilan edenler, devrime ve devrimcilere hizmet etmek için bu eylemden vazgeçmeli” çağrısında bulundu.

Bildiride, "Hilafet de dâhil alt yapı hazırlanmadan herhangi bir devletin ilan edilmesi, bütün halkı olumsuz etkileyecek başarısızlığa neden olur" denildi.

Savaşın devam ettiğine dikkat çekilen bildiride halkın güvenlik ve istikrarının sağlanmamış olması, sınırların netleşmemiş olması İslami açıdan biat meselesini zorunlu kılmayacağı vurgulandı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Suriye’nin Halep kentinden Irak’ın Diyala eyaletine kadar ele geçirdiği bölgelerde hilafet, lideri Ebu Bekir El Bağdadi’yi de Halife ilan etmiş ve Müslümanların ‘halifeye’ biat etmelerinin farz olduğunu duyurmuştu.

Makdisi: Zamanı değil

Selefi akımının önde gelen isimlerinden Şeyh Ebu Muhammed Makdisi, IŞİD’in hilafet ilan etmesine şüpheli ve çekingen yaklaştığını belirterek, IŞİD üyelerine örgütten ayrılma çağrısını yineledi.

Herkesin hilafetin geri gelmesini, sınırların kalkmasını, Tevhid bayrağının yükselmesini istediğini belirten El Makdisi, durumun gerçeğe uygun olmasına vurguda bulundu. Makdisi, “Kim bir şeyin vakti gelmeden olmasına acele ederse bundan mahrum olur” dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum