1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Mahmud Abbas, Filistin'in Özgürlüğü Önünde Engel
Mahmud Abbas, Filistin'in Özgürlüğü Önünde Engel

Mahmud Abbas, Filistin'in Özgürlüğü Önünde Engel

Hamas, Batı Yaka'daki güvenlik birimlerinin insan hakları ihlallerine dikkat çekerken Hamas üyesii Filistinli milletvekili Yahya Musa, Filistin Yönetimi Başkanı'nı ağır bir dille eleştirdi.

09 Eylül 2014 Salı 12:50A+A-

İslami Direniş Hareketi (Hamas) üyesi Filistinli milletvekili Yahya Musa, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ı ağır bir dille eleştirerek, Abbas'ın Filistin'in özgürlüğü ve bağımsızlığı önünde engel olduğunu söyledi.

Milletvekili Yahya Musa, dün (8 Eylül Pazartesi) konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ortak bir strateji ve program belirlenmesi, savaş ve barış kararları konusunda anlaşma sağlanması için diyalog çağrısında bulundu.

Savaş ve barış kararlarının Mahmud Abbas'ın tek başına ve dilediği gibi alacağı kararlar olmaması gerektiğine dikkat çeken Musa, uzlaşıdan geri adım atılmayacağını ve Filistin Yönetimi Başkanı'nın yeniden bölünmüşlük halini dayatamayacağını söyledi.

Musa, Hamas olarak stratejilerinin açık ve net olduğunu, tam anlamıyla siyasi ortaklıktan başkasını kabul etmeyeceklerini bildirdi.

İşgal ordusunun Gazze Şeridi'ne açtığı savaşın sona ermesi ve Filistin direnişinin büyük bir zafer kazanmasının ardından Mahmud Abbas, arka arkaya yaptığı açıklamalarda direnişi ve Hamas Hareketi'ni hedef alarak, Hamas'ı Gazze Şeridi'nde "gölge hükümet" kurmakla suçlamıştı.

Filistin Parlamentosu'nda İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı'nı yürüten Musa, Abbas'ın yaptığının milli birliğe darbe vurma ve Filistin halkına hakaret anlamına geldiğini söyledi.

***

Hamas Batı Yaka'daki Üyelerinden İfade Vermeye Gitmemelerini İstedi

İslami Direniş Hareketi (Hamas), Batı Yaka'daki üyelerinden Filistin Yönetimi'ne bağlı güvenlik birimlerinin siyasi amaçlı gözaltılarını reddetmelerini ve ifade verme çağrılarına olumlu cevap vermemelerini istedi.

Fetih Hareketi'ne de çağrıda bulunarak siyasi gözaltı saçmalığına son vermesini ve Gazze'de kazanılan zaferle oluşan milli birlik seçeneğine yönelmesini isteyen Hamas, insan hakları örgütlerini ve hukuk müesseselerini Batı Yaka'daki güvenlik birimlerinin hareket üyelerine yönelik ihlallerini deşifre etmeye davet etti.

Gazze Şeridi'nde işgal ordusuna karşı kazanılan benzeri görülmemiş zaferin direnişe onur verdiğini ifade eden Hamas, hareketin Batı Yaka'daki üyelerinden karşı karşıya kaldıkları baskılar ve ihlaller hakkında insan hakları örgütlerine bilgi vermelerini istedi.

Hamas, Filistinli grupları da hakkın ve adaletin yanında yer almaya davet ederek, silahtan güç alarak direniş taraftarlarına baskı yapmaya ve işgal güçleriyle güvenlik koordinasyonuna son vermesi için Batı Yaka güvenlik birimleri üzerinde baskı oluşturulmasını talep etti.

Hamas, siyasi nedenlerle gözaltına alınanların ailelerini de Beytlahim ve El-Halil'de oturma eylemi yapmaya davet etti.

(Filistin Enformasyon Merkezi)

HABERE YORUM KAT