1. HABERLER

  2. HABER

  3. Mahkemeye Çıkarılan 5 Kişi Tutuklandı
Mahkemeye Çıkarılan 5 Kişi Tutuklandı

Mahkemeye Çıkarılan 5 Kişi Tutuklandı

Maden faciasıyla ilgili soruşturmada 5 kişi tutuklandı. Şirketin sahibinin oğlu ve Soma Holding'in CEO'su Can Gürkan dahil 6 kişi daha gözaltında.

19 Mayıs 2014 Pazartesi 04:14A+A-

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin öldüğü maden faciasıyla ilgili gözaltına alınan son isim, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın oğlu ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan oldu.

Gözaltına alınan 25 kişiden 19'u adliyeye sevk edildi. Altı kişi savcılık sorgusunun ardından, ikisi ise mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Dört kişi tutuklandı. Tutuklanan isimler, madenin İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisleri Ertan Ersoy ve Yalçın Erdoğan ile Emniyet Vardiya Amiri Yasin Kurnaz. 

Gece geç saatlerde adliyeye getirilenlen dokuz kişi de savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Bu kişilerden 8'i mahkemece serbest bırakılırken, vardiya amiri Hilmi Kazık tutuklandı. Böylece soruşturmada tututlanan sayısı 5'e çıkmış oldu. 

Soma Holding'in sahibinin oğlu ve maden şirketinin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan gözaltındaki isimlerden, Halen gözaltında bulunan 6 kişinin polisteki işlemleri de sürüyor. 

Soruşturmayı yürüten Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şehiner şüphelilere yöneltilen suçlamanın 'birden fazla kişinin ölüm ve yaralanmasına sebep olmak' olduğunu açıkladı. 

Bilirkişi ön raporu: Havayla temas eden kömür yanmış olabilir

Başsavcı Şahiner, 301 kişinin öldüğü maden faciasıyla ilgili bilirkişi heyetinin ilk ön inceleme raporunu da açıkladı. Buna göre olayın nedeni trafo patlaması değil.

Raporda havayla teması sağlanan kömürün oksitlenmesi neticesinde ısının açığa çıktığı, bu ısıyla teması sağlanan kömürün oksitlendiği belirtildi. Bu ısı uzaklaştırılmadığı takdirde birikerek ocak yangınlarına neden olabileceği vurgulandı. Meydana gelen olayın kömürün, kendiliğinden yanması sonrası ortaya çıkan karbonmonoksit zehirlenmesiyle olabileceği belirtildi.

Raporda bunun sonucunda olay günü kömürün yanarak çökmesi ve çok yoğun bir karbonmonoksit gazının maden ocağını kaplaması sebebiyle olayın meydana gelmiş olabileceği değerlendirildi.  

Başsavcı, "Kusurlu olduğu değerlendirilen maden ocağı teknik nezaretçisi, işletme müdürü, saha sahibi, iş güvenliği baş mühendisi, yönetim kurulu başkanı, vardiya amirleri bilirkişi tarafından düzenlenen ilk rapora göre cumhuriyet savcılarımız tarafından şüpheli olarak tespit edilmiştir" dedi. 

 

HABERE YORUM KAT