1. HABERLER

  2. HABER

  3. Mahkeme, KCK İddianamesini İade Etti
Mahkeme, KCK İddianamesini İade Etti

Mahkeme, KCK İddianamesini İade Etti

Özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı 3. yargı paketi, önemli bir davanın başlamadan bitmesine yol açtı.

14 Temmuz 2012 Cumartesi 11:45A+A-

KCK'ya yönelik Şanlıurfa ve ilçelerinde düzenlenen operasyonda tutuklanan 28 kişi hakkında hazırlanan iddianame iade edildi.

Zaman'ın haberine göre özel yetkili olduğu dönemde KCK, JİTEM, faili meçhuller ve Hizbullah gibi davalara bakan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, iade gerekçesinde artık bu davada yetkisinin olmadığına dikkat çekti. Alınan bilgilere göre savcı iddianameyi sunmak için özel yetkili mahkemelerin yerine kurulan bölge ağır ceza mahkemesinin çalışmaya başlamasını bekliyor.

Mayıs ayında Şanlıurfa'da aralarında BDP'li yöneticilerin de bulunduğu 28 kişi, PKK ve KCK adına, kamu kurumlarına saldırmak, polise ve vatandaşlara yönelik silahlı saldırı eyleminde bulunmak, taşlı ve molotoflu saldırı düzenlemek ve esnaftan zorla para almakla suçlandı. Sanıkların KCK'nın Türkiye yürütmesi olan Türkiye meclisi yapılanması içerisinde il ve ilçede 'örgütsel faaliyetlerde bulundukları ve örgütün dağ kadrosuyla irtibatlı olduğu' iddia edildi.

Soruşturmayı yürüten savcı, sanıkların bir an önce yargı önüne çıkması için dosyayı üçe böldü. Savcı, çok sanıklı KCK Şırnak kent meclisleri davasında olduğu gibi 'yargılama sürecini' hızlandırmak için Şanlıurfa, Suruç ve Viranşehir olmak üzere 3 ayrı iddianame hazırladı. Böylece sanıkların suçsuz olması durumunda, yargılama süreci nedeniyle cezaevinde kalmasının önüne geçmeye çalıştı. Özel Yetkili Savcı Levent Kaya, iddianameye son şeklini verdiği sırada yargı değişikliği paketi gündeme geldi. Savcı, yargı paketinin Meclis'ten geçip yasalaşmasından sonra iddianameyi Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme, savcıya hazırladığı iddianameleri 'davaya bakacak yetkim yok' diyerek iade etti. Alınan bilgiye göre mahkeme heyeti, yeni düzenleme nedeniyle sadece ellerindeki mevcut davalara bakabiliyor. Bu yüzden yeni dava kabul etmiyor.

2 Temmuz gecesi kabul edilen 3. yargı paketine geçici hüküm konularak, yürümekte olan soruşturmalar ve davalarla ilgili sürecin nasıl işleyeceği belirlendi. Geçici madde 2'deki düzenlemeye göre, açılmış olan davalar, CMK 250 ile kurulmuş olan ÖYM'lerde devam edecek. Bu davalar sonuçlanıp verilen hüküm Yargıtay tarafından onanmasına kadar ÖYM'ler faaliyetlere devam edecek. Süren davaların olumsuz etkilenmemesi adına bu önlem alındı ama soruşturmalar için farklı bir düzenleme yapıldı. ÖYM'lerde görevli savcılar ellerindeki soruşturmaları bitirdikten sonra iddianameyi ÖYM'ye değil, yeni kurulan Bölge Ağır Ceza Mahkemesi'ne (BACEM) gönderecek. Savcılar, ellerindeki iddianameleri tamamladı ancak yeni BACEM'ler faaliyete geçmediği için iddianame savcının elinde kalmış oldu. 

HABERE YORUM KAT