1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Madenciler İşten Çıkarıldı
Madenciler İşten Çıkarıldı

Madenciler İşten Çıkarıldı

Zonguldak'ta kayyum atanmasından sonra yer altında başlattıkları eylemi alacaklarının ödenmesiyle sona erdiren madenciler işten çıkarıldı.

17 Haziran 2016 Cuma 16:57A+A-

Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde geçen 4 Nisan'da iş bırakan Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan toplam 282 maden işçisi, 4 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle yre altında eylem başlatırken, işçilerden 85'i, geçen 18 Mayıs’ta çalıştıkları kömür ocağına girerek dışarı çıkmama ve açlık grevine gitti.

Ardından 68 işçinin sağlık sorunları nedeniyle ocaktan çıkmasından sonra kalan 17 işçi de eylemin 11'inci gününde alacaklarının ödenmesiyle eylemi bitirdi.

Deka ve Balçınlar Madencilik'te çalışan 282 işçi, bugün itibariyle toplu olarak işten çıkarıldı.

DHA'nın haberine göre işçilerin, maden ocaklarında üretimin durdurulması nedeniyle İş Kanunu'nun ilgili maddesi gereği toplu olarak işten çıkarıldığı belirtildi. İşsiz kalan madenciler, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ne giderek işsizlik maaşı başvurusu yaptı.

İşçi temsilcisi Cemal Akın, kayyum tarafından mağdur edilmeye devam edildiklerini söyledi. Bütün arkadaşlarının maddi olarak 'çok kötü durumda' olduğunu anlatan Akın, şöyle konuştu:

"Şirket bizim toplu çıkışımızı verdi. Biz istemedik. Maaşlarımızın bir kısmı ödenmişti. Benim 5900 lira alacağım duruyor. Benim gibi birçok madenci arkadaşım var alacaklı. Tazminatlarımızı ve maaşlarımızı sorduğumuzda 'mahkemeye verin' diyorlar. Biz hemen mahkemeye vermek istemiyoruz. Alacaklarımızı ödeseler şimdilik yeter. Eylemi en son bitiren 17 işçi arkadaşımız alacaklarını aldı bir tek. Biz hala bekliyoruz. Şimdi de toplu çıkışımız verildi."

HABERE YORUM KAT