1. HABERLER

  2. HABER

  3. Lice’deki PKK'lı Heykeli Yıkıldı; Bir Kişi Öldü
Lice’deki PKK'lı Heykeli Yıkıldı; Bir Kişi Öldü

Lice’deki PKK'lı Heykeli Yıkıldı; Bir Kişi Öldü

PKK’nın ilk eylemini yapan Mahsum Korkmaz’ın Lice’nin Yolçatı köyüne dikilen heykeli, mahkeme kararı gereğince güvenlik güçleri tarafından yıkıldı. Yıkım öncesi çıkan olaylarda bir kişi öldü.

19 Ağustos 2014 Salı 12:12A+A-

Jandarma sabah saatlerinde Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı üzerine yıkım işlemini gerçekleştirmek üzere Lice’de heykelin bulunduğu Yolçatı köyündeki PKK mezarlığına girdi. Bunun üzerine bölgede heykelin yıkılmasını engellemek için bekleyen bir grupla askerler arasında gerginlik çıktı.

Çıkan olaylarda ilk belirlemelere göre 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Ölen kişinin adı Medin Taşkın. Yaralılardan birinin de durumu ağır. Hastane kaynakları, ölen Metin Taşkın'ın ve ağır yaralı olan Savaş Topkaya'nın kurşunla vurulduğunu belirtti. 

Heykel yıkıldı 

Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle grup bölgeden uzaklaştırıldı. Heykel daha sonra yıkıldı. Operasyona katılan jandarma ekiplerinin Lice'ye dönüşü sırasında ilçe girişindeki yol güzergahında bekleyen ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu grup, askeri araçlara taş attı. Yolu kapatan protestocular durdurdukları bir minibüsle bir otomobili yaktı. Bir otobüsle bir kamyonu da şarampole yuvarladı. Bölgede gerginlik sürüyor. Çok sayıda araç da yol kapalı olduğu için bekliyor. 

mahsum-korkmaz-heykeli-yikildi.jpg

Diyarbakır Valiliği, 15 Ağustos 1984’te PKK'nın, Türk ordusuna yönelik ilk saldırısını yöneten Mahsum Korkmaz’ın Lice'de heykelinin dikilmesi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.Lice Cumhuriyet Başsavcılığı bunun üzerine soruşturma başlattı. Valiliğin suç duyurusunu değerlendiren Lice Sulh Ceza Mahkemesi, Mahsum Korkmaz’ın heykelinin yıkılmasına karar verdi. 

Heykel, PKK'nın ilk saldırısını düzenlemesinin 30. yıldönümünde, Lice'ye bağlı Yolçatı köyündeki PKK mezarlığına dikilmişti.

Korkmaz 28 Mart 1986’da Gabar Dağı'nda öldürüldü. Korkmaz bir iddiaya göre Türk askerleriyle girdiği çatışmada öldü, bir diğer iddiaya göre ise PKK lideri Abdullah Öcalan’ın emriyle örgüt üyelerince öldürüldü.

Korkmaz'ın adı Lübnan’daki Bekaa Vadisi'nde bulunan PKK kampına verilmişti.

Kaynak: Al Jazeera

lice-mahsum-korkmaz-heykeli-yikiminda-olaylar02.jpg

lice-mahsum-korkmaz-heykeli-yikiminda-olaylar03.jpg

lice-mahsum-korkmaz-heykeli-yikiminda-olaylar04.jpg

lice-mahsum-korkmaz-heykeli-yikiminda-olaylar.jpg

HABERE YORUM KAT

2 Yorum