1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'daki Çatışmaların Perde Arkası
Libyadaki Çatışmaların Perde Arkası

Libya'daki Çatışmaların Perde Arkası

Libya'nın Zuvara kentinde çatışmalarda anlaşma beklentisi... Lokman Doğmuş'un haberi...

05 Nisan 2012 Perşembe 15:56A+A-

Lokman Doğmuş / HAKSÖZ-HABER

Libya’nın başkenti Trablus’un 120 km batısında bulunan Zuvara ve Cumeyl sakinleri arasında eski anlaşmazlıklara dayanan çatışmalar 14 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

Havan topları ve uçaksavarların da kullanıldığı çatışmalar yüzünden birçok ailenin Tunus’a göç ettiği iddia ediliyor.

3 Nisan günü bir Libya televizyonuna bağlanan Cumeyl silahlı gruplarından bir komutan Zuvara sakinlerini,  Zuvaralı bir komutan ise Ragdelin ve Cumeyl'de bulunan Kaddafi yandaşlarını suçladı ve Ragdelin'den Zuvaraya halen ateşin devam ettiğini söyledi. Zuvara hastane müdürü Şaban Said Busenuga, bazı yaralıların Tunus ve Trablus’a gönderildiğini Cumeyl ve Ragdelin ile değil buradaki Kaddafi yandaşları ile problem yaşadıklarını söyledi.  

4 Nisan Çarşamba günü Res Cedir gümrük kapısı ve Ragdelin ile Zuvara arası Milli Ordu askerlerince kontrol altına alındı ve ateşkes yapıldı. Hükümet güçlerine bağlı helikopterler de şehir üstünde dolaşmaya başladı. Ancak çatışmalar yeniden başladı. Aynı gün genelkurmay başkanı Yusuf Mankuş, Milli Ordu güçlerinin Zuvara tarafından saldırıya maruz kaldığını söyleyerek, Meclisteki Zuvara temsilcilerini bölge ileri gelenleri nezdinde müdahaleye çağırdı.

Bunun üzerine Geçici Milli Meclis sözcüsü Muhammed Nasr el Harizi 4 Nisan Çarşamba günü saat 22’de bağlandığı bir Libya televizyonuna önümüzdeki üç saat içinde kesin ateşkes ilan ettiklerini bu süre bittikten sonra ateş eden tarafa hükümet güçlerinin silah dahil her türlü imkanı kullanarak durdurması için Meclis’in Milli Orduya izin verdiğini söyledi. İlan edilen süreden beri yeni bir çatışmanın olmadığı ve tarafların nihai anlaşmanın sağlanması için yapılan görüşmeleri beklediği bildiriliyor.

Konu ile ilgili Libya Geçici Milli Meclisi adına yayınlanan bildiride olayların Zuvaralı bazı savaşçıların Cumeyl'den geçerken alıkonması ile başladığı, Meclis'in üç üyesinin de içinde bulunduğu bir heyeti derhal bölgeye gönderdiği, heyetin her iki şehirden sorumlularla görüştüğü  ve ateşkes ilan ettiği ancak daha sonra Zuvara'dan Cumeyl’e yeniden ateş edilmesi ile çatışmanın tekrar başladığı, heyetin bölgede anlaşma için girişimlerinin devam ettiği ifade edildi.

Geçici Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdulcelil de Kaddafi yanlılarını işaret ederek gizli ellerin kaos peşinde olduğunu söyledi. Ancak Abdulcelil, seçimlerin ertelenmesinin söz konusu olmadığını ve planlandığı gibi 19 Haziranda yapılacağını söyledi. Libya Yüksek Seçim Kurulu sözcüsü Nuri Abbar da seçim takviminin planlandığı gibi uygulanacağını söyledi.

Mustafa Abdulcelil ertesi gün de El Arabiye televizyonuna yaptığı açıklamada halkın güvenliğini korumanın hükümetin görevi olduğunu ve bu uğurda güç kullanmanın hakları olduğunu söyleyerek ateşkesi ihlal edenlere gözdağı verdi. Mustafa Abdulcelil, aldıkları istihbarat bilgilerine göre Kaddafi yanlılarının halen fitneyi körükleme peşinde olduğunu tespit ettiklerini söyledi ve ayrıca yurt dışında bulunan tüm Libyalıları da ülkeye dönmeye,  suçluları da teslim olmaya çağırdı.

Olaylar nedeniyle Trablus’ta şehitler meydanında çoğunluğu Emaziğlerin oluşturduğu bir grup, hükümetin uygulamalarının kabileler arası çatışmaları körüklediğini iddia ederek gösteri yaptı. Zuvara’da çoğunlukla Emaziğler yaşıyor. Ragdelin ve Cumeyl’de yaşayanlar ise Arap kökenli. Öldürülen eski lider Muammer Kaddafi’nin, iktidarı boyunca kabileler arasında husumeti körüklediği ve son günlerde yaşanan çatışmaların bundan kaynaklandığı iddia ediliyor

 

HABERE YORUM KAT