1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Yeni Başbakan Belli Oldu
Libyada Yeni Başbakan Belli Oldu

Libya'da Yeni Başbakan Belli Oldu

Mustafa Şekur, hükümeti kuramayınca yeni hükümeti kurma görevi en fazla oyu alan Ali Zeydan'a verildi.

15 Ekim 2012 Pazartesi 10:50A+A-

Lokman Doğmuş / Haksöz-Haber

Hükümet kurma girişimleri başarısızlıkla sonuçlanan Mustafa Ebu Şakur'dan sonra meclis tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek başbakanın seçilmesi için aday sayısı ikiye indi.

Ali Zeydan ve Muhammed el Harari pazar günü mecliste birer konuşma yaptı ve meclis üyelerinin sorularını cevaplandırdı. Akşam oturumunda yapılan oylama sonucu, İhvan'ın desteklediği Muhammed el Haşimi el Harari 85 oy alırken, Ali Zeydan Muhammed 93 oy alarak yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Uzun yıllar Kaddafi'ye karşı silahlı muhalefet yürüten El Cebhel Vataniyye li İnkaz Libya'nın (Libya Milli Kurtuluş Cephesi) üyesi, insan hakları savunucusu Ali Zeydan, Kaddafi döneminde sürekli takibe uğradı. 1993'te Kahire'de öldürülen, Kaddafi dönemi dışişleri bakanı ve insan hakları savunucusu, Arap İnsan Hakları Örgütü üyesi Mansur el Kihya'nın görevini devraldı. 7 Temmuz seçimlerinde meclise bağımsız aday olarak giren Ali Zeydan,  Milli Güçler İttifakı'nın desteğini almasına karşılık İttifak'ın üyesi olmadığını söyledi.

Ali Zeydan, öncelikleri arasında güvenlik ve iç barışın sağlanması olduğunu, çatışmalar sonucu evlerini terk edenlerin geri dönmesi için çalışacağını kaydetti. Sağlık, ekonomi ve merkezi yönetim konularında iyileştirme yapacaklarını söyleyen Zeydan, savaşın olumsuz etkilerinin azaltacaklarını ve maaşları yükselteceklerini vaat etti.

Ali Zeydan'ın iki hafta içinde kabineyi açıklaması gerekiyor.  

 

HABERE YORUM KAT