1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Uzlaşı Hükümeti Mesaiye Başlıyor
Libya'da Uzlaşı Hükümeti Mesaiye Başlıyor

Libya'da Uzlaşı Hükümeti Mesaiye Başlıyor

Libya'da 30 gün sonra göreve gelecek olan Uzlaşı Hükümeti bir yıl görevde kalacak ve merkezi Trablus olacak.

18 Aralık 2015 Cuma 16:44A+A-
Fas'ın Suhayrat kentindeki Libya uzlaşı görüşmeleri bağımsız üyesi Naime Muhammed, anlaşma gereği Başkanlık Konseyi liderliğine ve Uzlaşı Hükümeti Başbakanlığına Fayiz Sirac'ın getirildiğini söyledi.
 
Muhammed, imzalanan anlaşmaya göre ülkede bütün grupları temsilen 5 Başbakan Yardımcısı ile 3 Devlet Bakanı toplam 9 kişilik Başkanlık Konseyi'nin kurulduğunu belirtti.
 
Ülkede daha önce Meclis başkanında olan üst yetkilerin kurulacak konsey başkanına devredileceğini ifade eden Muhammed, Ordu Başkomutanlığı ve diğer üst yetkilerin anlaşma sonrasında Konsey Başkanı ve Başbakan sıfatıyla Fayiz Sirac'da toplandığını ifade etti.
 
Yeni hükümet'in temel görevi 'yeni anayasa'
 
Yeni hükümetin kurulması ve görevleri ile ilgili ise Muhammed şöyle konuştu:
 
"Başkanlık Konseyi, 30 gün içinde bakanları seçerek hükümeti Trablus kentinde kuracak. Başkanlık Konseyi'nin toplam 9 üyesi'nin de içinde yer alacağı hükümet 1 yıl süreyle görev yapacak. Hükümetin temel görevi ise yeni anayasayı yapmak ve bu anayasayı referanduma sunarak yürürlüğe koymak olacaktır."
 
Fas'ın Suheyrat kentinde 14 ay önce BM gözetiminde başlayan ve Trablus ve Tobruk meclis başkanları ile bazı milletvekilleri tarafından boykot edilmesine rağmen sürdürülen "Libya Siyasi Antlaşması" Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) Başkan Yardımcısı Salih el-Mahzum ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhammed Şuayb ve Libyalı milletvekilleri tarafından imzalanarak kabul edilmişti.
 
Trablus'taki Milli Genel Kongre Başkanı Nuri Ebu Sehmeyn ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve diğer bazı siyasi liderler, yasal olmadığını iddia ederek anlaşmayı kabul etmediklerini ifade ediyor.
 
"Uzlaşı tabanını genişletecek"
 
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Libya'da dün imzalanan Libya Siyasi Anlaşması'nın ülkedeki uzlaşı tabanını genişleteceğine ve Libyalıların Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin başarısına katkıda bulunacağına inanıldığını belirtti.
 
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Libya'da Birleşmiş Milletler (BM) kolaylaştırıcılığında yaklaşık bir yıldır devam eden müzakereler sonucu nihai hale getirilen Libya Siyasi Anlaşması'nın dün Fas'ın Suheyrat şehrinde imzalanmasından memnuniyet duyulduğu ifade edildi.
 
Açıklamada, "Kardeş Libya halkıyla dayanışmamızın somut bir göstergesi olarak, Sayın Bakanımız imza törenine katılmış ve bir konuşma yapmıştır. Bu aşamadan sonra, ulusal uzlaşı tabanının önümüzdeki dönemde daha da genişleyeceğine ve tüm Libyalıların Anlaşma uyarınca oluşturulacak geniş tabanlı Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin başarısına katkı sağlayacaklarına inanıyoruz" denildi.
 
Türkiye'nin, siyasi geçiş sürecinde Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin ülkede güvenlik ve istikrarın tesisine yönelik çalışmalarına tüm imkanlarıyla katkıda bulunacağı kaydedildi.
 
AA

HABERE YORUM KAT