1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya’da Silahlı Gruplar Arasında Anlaşma
Libya’da Silahlı Gruplar Arasında Anlaşma

Libya’da Silahlı Gruplar Arasında Anlaşma

Libya'da silahlı gruplar arasında iki gün süren çatışmalara son verilmesi için yapılan girişimler sonuçlandı.

16 Ocak 2012 Pazartesi 02:44A+A-

Libya'da başkentin 90 km güneyinde bulunan Gıryan ve Asabia bölgeleri silahlı grupları arasında 13 Ocak günü başlayan ve iki gün süren çatışmalara son verilmesi için yapılan girişimler sonuçlandı.

Başbakan Abdurrahim el Kib, önde gelen Libyalı alimlerden Fetva Yüksek Kurulu Başkanı Şeyh Sadık Gıryani, Başbakan yardımcısı Mustafa Ebu Şagur, Meclis üyesi Abdullah Mesud el Carih'in hazır bulunduğu toplantı sonunda taraflar arasında anlaşma sağlandı.

Gıryan ve Asabia Askeri Meclisleri başkanları imzaladıkları anlaşma metni ile derhal ateşkes ilanı, Fetva Yüksek Kurulu ve Geçici Milli Meclis'in kararlarına muhalefet edenlerden uzak durma, barış komisyonunun kurulması ve olayların süratle soruşturulması, suçluların teslimi, Eylül ayında Gıryan'da sekiz kişinin öldürülmesi ile sonuçlanan çatışmaların yeniden araştırılması, bütün mahkumların içişleri bakanlığına teslimi, barış komisyonunun çalışmalarına destek verilmesi üzerine anlaşmaya vardı.

Başbakan Abdurrahim el Kib "Asabia ve Gıryanlı kardeşlerimiz arasında meydana gelen çatışmalar hepimizi çok üzdü. Ancak 17 Şubat devrimcileri kan akıtılmasına son vermeye ve bu fitneyi toprağa gömmeye karar vermiştir". dedi.

Şeyh Sadık Gıryani de çatışmaların cihad olmadığını ancak fitne çatışması olduğunu, şartlar ne olursa olsun müslümanın müslümana silah çeviremeyeceğini söyledi.

Gıryan ve Asabia bölgeleri arasında ağır silahların kullanıldığı çatışmada iki kişi ölmüş kırktan fazla kişi de yaralanmıştı. Taraflar birbirini, rastgele ateş etmek, Kaddafi yanlılarını saklamak ve suçluları teslim etmemekle suçluyor.

Lokman Doğmuş / Haksöz-Haber

 

HABERE YORUM KAT