1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Petrol Savaşları
Libya'da Petrol Savaşları

Libya'da Petrol Savaşları

Ayrı bir hükümet ilan edilen Libya'nın doğusundaki Sirenayka'da, Kuzey Kore bandralı tankere petrol yüklendi. Libya merkezi hükümeti, olayı yasadışı olarak nitelerken, Kuzey Kore bandralının Libya sularından ayrılmaması halinde bombalanacağı tehdidinde bu

09 Mart 2014 Pazar 02:15A+A-

Libya'da petrol savaşları yaşanıyor. Libya merkezi hükümeti, doğudaki bir petrol tesisinde Kuzey Kore bandralı tankerin petrol yüklemeyi durdurmaması ve limanı terketmemesi halinde gemiyi bombalayacakları tehdidinde bulundu. Libya, tankere yasadışı olarak petrol yüklendiğini öne sürdü.

Petrol savaşı, doğuda Sirenayka bölgesindeki ayrılıkçı milislerin ayrı hükümet kurmalarından kaynaklanıyor. Milisler Sidra tesislerini kontrolleri altına almış durumdalar.

Sirenayka'daki yetkililer Kuzey Kore bandralı Morning Glory adlı gemiye ham petrol yükledi. Milislerin politik kanadı olan Sirenayka hükümeti Sidra'dan petrol ihracatının başladığını duyurdu.

Sirenayka icra bürosu başkanı Rabbo el Barassi, "Libyalılara ve bütün dünyaya, petrol ihracatına başladığımızı duyuruyoruz. Hükümete ya da Kongre'ye meydan okumuyoruz. Ancak kendi haklarımız konusunda ısrar ediyoruz" diye konuştu.

Libya'nın doğusundaki petrol limanlarındaki protestocular, yetkilileri rüşvetçilik ile suçlarken, petrol gelirlerinin daha adil bir şekilde dağıtılmasını istiyor.

Savunma Bakanı Yardımcısı Halid el Şerif, AFP'ye yaptığı açıklamada, hükümet yetkilileri ve milletvekillerinin, Kuzey Kore bandralı tankere, Libya karasularını terketmesi için ultimatom verdiklerini duyurdu.

Şerif, geminin ayrılmaması durumunda hava kuvvetleri tarafından bombalanacağını ya da donanma tarafından alıkonulacağını söyledi.

Bir milletvekili, Libya makamlarının verdiği sürenin ise dolduğunu açıkladı. Bu süre zarfında Kuzey Kore bandralının bir harekette bulunmadığı bildirildi.

ABD'nin Trablus elçisi, Twitter hesabından, yasadışı olarak yüklenen her hangi bir kargonun, uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını belirtti.

Elçi Deborah Jones, Libya petrollerini satmaya yetkili olan tek kurumun, Libya Ulusal Petrol Şirketi ve onun yan kuruluşları olduğunu ifade etti.

(INCANEWS)

 

HABERE YORUM KAT