1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Petrol Operasyonu Krizi Büyüyor
Libya'da Petrol Operasyonu Krizi Büyüyor

Libya'da Petrol Operasyonu Krizi Büyüyor

Libya'da Sidre Limanı'na demirleyen Kuzey Kore bandıralı gemiye, devlet harici grupların petrol sevkiyatı yapması sonrası, hükümet operasyon tehdidinde bulundu.

10 Mart 2014 Pazartesi 15:16A+A-

Libya'nın petrol sevkiyatı yapılan en büyük limanlarından olan Sidre'ye merkezi hükümetin izni olmadan demir atan geminin Suudi Arabistanlı bir işadamı tarafından Kuzey Koreli bir şirketten kiralandığı öne sürüldü. 

Libya Milli Genel Kongre (MGK) Savunma Komisyonu üyesi Mesud Abdusselam Ubeyd, "Tanker, Kuzey Koreli bir şirketten Suudi Arabistanlı bir işadamı tarafından kiralandı" dedi. Ubeyd, 350 bin varil taşıma kapasiteli tankere petrol yükleme işleminin kanunsuz olduğuna işaret ederek, Libya devletinin egemenliğini korumak için son çarenin güç kullanmak olacağını ve bundan çekinmeyeceklerini söyledi. 

Trablus'taki merkezi hükümeti tanımayan Berka bölgesi Siyasi Ofisi'nden yapılan açıklamada ise Sirte kentinden 180 kilometre uzaklıktaki Sidre Limanı'ndan ilk petrol sevkiyatının başladığı ifade edildi. Berka Siyasi Ofisi Başkanı Abdurabbu el-Berasi, yaptıklarının Libya hükümetine meydan okuma değil, sadece Berka'nın petrolden üzerine düşen payı almak olduğunu söyledi. 

"KRİZİ AŞMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Berasi, petrol krizini aşmak için hükümetle uzlaşmaya çalıştıklarını ancak isteklerinin yerine getirilmediğini dile getirdi. Yabancı şirketlerle imzaladıkları anlaşmalara sadık kalacaklarını vurgulayan Berasi, Trablus'taki merkezi hükümeti de petrol tankerlerine karşı harekete geçmesi durumunda güç kullanmakla tehdit etti. 

Libya devletini tanımayıp Kuzey Kore tankerine petrol yükleyen gruplara karşı petrol şirketi çalışanları başkent Trablus'ta protesto gösterisi düzenledi.

(Dünya Bülteni)

 

HABERE YORUM KAT