1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya’da Milli Mutabakat Hükümetinin Kurulması
Libya’da Milli Mutabakat Hükümetinin Kurulması

Libya’da Milli Mutabakat Hükümetinin Kurulması

Trablus’ta MGK ve bağlı unsurların kabul etmeyeceği bir hükümetin kurulması oldukça zor görünüyor.

20 Mart 2016 Pazar 16:01A+A-

Lokman Doğmuş / Haksöz Haber

Libya’da 17 Aralık Suheyrat anlaşması çerçevesinde kurulan Milli Mutabakat Hükümetinin göreve başlaması Temsilciler Meclisi’nin (TM) kurulmasına benzer bir durumla karşılaşma emareleri veriyor.

Bilindiği gibi Temsilciler Meclisi 25 Haziran 2014 seçimlerinden hemen sonra görev devir teslimi yapılmadan Tobruk’ta toplanmış bundan sonra da Milli Genel Kongre (MGK) teamüllere uyulmadığı gerekçesiyle göreve devam edeceğini açıklamıştı. İlerleyen süreçte Libya Anayasa Mahkemesi Temsilciler Meclisini feshetti. Fakat Temsilciler Meclisi dış güçlerin desteğiyle bugüne kadar gelebildi.

Benzer bir durum aylar süren görüşmelerden sonra Fas’ın Suheyrat kentinde 17 Aralık 2015’te varılan anlaşmaya göre kurulması beklenen Milli Mutabakat Hükümeti ile yaşanıyor. Suheyrat anlaşmasına göre kurulacak hükümet Temsilciler Meclisi’nin güvenoyunu aldıktan sonra göreve başlayacaktı. Fakat yeni hükümet güvenoyu alamadı. Zira oldukça yavaş çalışan Temsilciler Meclisinin güvenoyu verilmesini istemeyen üyeleri oturumun yapılmasına engel oldular. Bu oturumda güvenoyu vereceklerin sayısının karşıtlardan fazla olduğu tahmin ediliyor. Engel olmalarının temel sebebi ise darbeci asker Halife Hafter. Hafter yandaşları yeni hükümette Savunma Bakanlığının Mehdi Bargasi’ye verilmesine karşı çıkıyorlar. Mehdi Bargasi, Hafter’in darbesinin ortaklarından biri olduğu halde! Milli Mutabakat Hükümeti savunma bakanlığının, bu makamı çok isteyen Hafter yerine onun katliamlarına ortak olan bir başka kişiye verilmesi görüldüğü gibi Hafter’i çileden çıkarmış.

Yazının Devamı >>>