1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya’da IŞİD ve Darbecilerden Çifte Tehdit
Libya’da IŞİD ve Darbecilerden Çifte Tehdit

Libya’da IŞİD ve Darbecilerden Çifte Tehdit

Libya'da darbeciler havadan, IŞİD ise karadan Fecr-i Libya güçlerine saldırıyor.

20 Mart 2015 Cuma 09:09A+A-

Lokman Doğmuş / Haksöz Haber

Darbeci asker Halife Hafter uçakları havadan, IŞİD ise karadan Fecr-i Libya güçlerine saldırıyor.

Hafter güçleri son olarak dün Trablus’taki Mitiga havaalanını bombaladı. IŞİD ise Sirt güneyindeki çatışmalarda Şuruk Operasyonu adına savaşan 11 kişiyi öldürdü. Darbeci güçler Zaviye’ye doğru ilerlediklerini iddia ederken Sirt’in güneyinde hezimete uğrayan IŞİD komutanı Ebu Muhammed el Furcani ise “Dâr-ül Mürted” olarak nitelediği Mısrata’yı yakında “fethedeceklerini” iddia etti.

Ancak Fecr-i Libya kuvvetlerinin Sirt’in güneyindeki önemli bazı mevzileri IŞİD’ten geri aldığı bildirildi. Petrol bölgelerini darbeci güçlerden kurtarmak için başlatılan Şuruk Operasyonu sözcüsü İsmail Şükri, Sirt’in güneyinden Sidre limanına kadar olan bölgenin kontrolünün sağlandığını açıkladı.

Hafter ve koruyucularının İslamcıları yok etmek için başlattıkları savaşta son Mitiga Havaalanı saldırısı ilk defa Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonunun tepkisini çekti. BM Libya özel temsilcisi Bernardino Leon’un yaptığı açıklamada son saldırının görüşmeleri sekteye uğratmak amaçlı olduğu ifade edildi. Ancak bu açıklamanın Fecr-i Libya kuvvetlerine bağlı uçakların Zintan’daki darbecilere ait bazı mevzileri bombalamasından sonraya rastlaması aylardır Hafter’in saldırılarını görmezden gelen Birleşmiş Milletler’in samimiyeti konusunda şüphe uyandırıyor.

IŞİD’in saldırılarını yok sayan darbeciler, yakında Trablus’u, terör örgütü ilan ettikleri  Fecr-i Libya’dan geri alacakları tehdidinde bulundu. Ancak darbecilerin IŞİD’in ele geçirdiğini iddia ettiği Sirt’in güneyi yerine Trablus’u bombalaması IŞİD’le aynı safta oldukları yönündeki şüpheleri güçlendiriyor. Devrimciler Libya’daki IŞİD’in yapay bir eski düzen yandaşı yapılanma olduğunu iddia ediyor. Nitekim IŞİD olarak kendini tanıtan silahlı grubun şu ana kadarki eylemleri Kaddafi yandaşları ve darbecilere yaramış bulunuyor.  

Başarısız darbe girişiminden beri Libya’da sivil bölgeleri bombalayan Hafter’e Mısır ve Suudi Arabistan gibi devrim karşıtı güçler destek veriyor. Darbeciler son saldırı ile Fas’ta yeniden başlayacak olan görüşmeleri kısa süreliğine ertelese bile bunun görüşmeleri sona erdirecek kadar etkili olması beklenmiyor.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum