1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Darbeciler Aleyhine Kritik Karar
Libya'da Darbeciler Aleyhine Kritik Karar

Libya'da Darbeciler Aleyhine Kritik Karar

Libya'da Temsilciler Meclisi'nin feshedilmesi üzerine Trablus, Mısrata ve Gıryan gibi birçok kentte sevinç gösterileri düzenlendi.

06 Kasım 2014 Perşembe 18:19A+A-

LOKMAN DOĞMUŞ / HAKSÖZ-HABER

Libya'da Anayasa Mahkemesi, Haziran 2014'te yapılan seçim sonucu oluşan Temsilciler Meclisi'ni feshetti. Mahkeme, Temsilciler Meclisi için yapılan seçimlerin anayasaya aykırı olduğuna dayanarak bu kararı verdi ve Meclis'in Tobruk toplantılarının da yasal olmadığını açıkladı. Kararın açıklanması daha önce birkaç defa ertelenmişti. Karar günü Trablus’ta güvenlik tedbirleri artırıldı.

Temsilciler Meclisi Haziran 2014 seçimlerinden sonra devir teslim yapılmadan Tobruk'ta toplanmış ve ardından darbeci eski asker Halife Hefter'i desteklediğini açıklamıştı. Buna karşın seçimden sonra görevi devretmesi beklenen Genel Ulusal Kongre ise görevine devam etmiş ve "Kurtuluş Hükümeti" kurulduğunu açıklamıştı.

Libya'da "Kurtuluş Hükümeti"ni destekleyen ve Fecr-i Libya operasyonunu yürüten İslami eğilimli silahlı gruplar başta Trablus olmak üzere ülkenin batı kesimindeki birçok önemli şehrin kontrolünü elinde bulundururken feshedilen meclisin desteklediği darbeci askerin silahı grupları Bingazi'de yüzlerce kişiyi öldürdü. Bingazi son günlerde yoğun çatışmalara ve faili meçhul cinayetlere sahne oluyor. Darbeciler Mısır ve Suudi Arabistan gibi devrim karşıtı ülkelerce destekleniyor.

Genel Ulusal Kongre adına yapılan açıklamada kararın memnuniyetle karşılandığı ve Libya’yı bu süreçten herkesçe kabul edilecek bir sonuca ulaştırmanın sorumluluğunun üstlendiği bildirildi. Genel Ulusal Kongre ikinci başkan Yardımcısı Salih Mahzum bu kararın aynı zamanda Kongre’nin Kurtuluş Hükümeti kurulması dahil bütün kararlarının da yasal olduğunun teyidi anlamına geldiğini söyledi.

Kararın açıklanmasından sonra Trablus, Mısrata ve Gıryan gibi birçok kentte sevinç gösterileri düzenlendi.    

 

HABERE YORUM KAT