1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Anlaşma Sağlandı; Çatışmalar Durdu!
Libyada Anlaşma Sağlandı; Çatışmalar Durdu!

Libya'da Anlaşma Sağlandı; Çatışmalar Durdu!

Çatışmaların sürdüğü Beni Velid kenti ileri gelenleri ile barış komisyonu arasında yapılan görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı.

15 Ekim 2012 Pazartesi 09:53A+A-

Lokman Doğmuş / Haksöz-Haber

Libya'da 11 gün kuşatma altında kalan Beni Velid kenti ileri gelenleri ile Libya'nın farklı bölgelerinden etkili şahsiyetlerden oluşan barış komisyonu arasında yapılan görüşmelerden sonra anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Şehre insani yardımın ulaştırılması, çatışmaların durması ve alıkonan kişilerin teslimi konularında şehir ileri gelenleri ve komisyon üyeleri arasında yapılan görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı.

Barış komisyonu başkanı Hüseyin Habbuni yaptığı açıklamada Beni Velid ileri gelenleri ile yapılan görüşmeler sonucu Beni Velid'in Libya'nın yasalarına bağlı olduğunu ve Meclis'in 2012/7 nolu kararını kabul ettiğini söyledi. Habbuni, temel olarak varılan anlaşmadan sonra iki-üç gün içinde komisyon öncülüğünde ayrıntılardaki sorunların da giderileceğini söyledi. Beni Velid'e Libya Zırhı birlikleri yerine Libya Ordusuna bağlı başka birliklerin sevk edileceği daha önce duyurulmuştu.

Libya'da Kaddafi güçleri ile savaşan silahlı grupların en son ele geçirdikleri şehirlerden olan Beni Velid'de çoğunlukla Kaddafi'yi destekleyen Verfelle kabilesi mensupları yaşıyor ve sık sık Mısrata ile gerginliğe neden olacak eylemlere başvuruyor. Son olarak Kaddafi'yi saklandığı yerden çıkaran gruptan biri olan Umran Şaban’ı kaçıranlar da Beni Velid'de Şaban'a yaklaşık iki ay işkence etmiş, uzun süren görüşmeler sonucu teslim edilen Şaban işkenceye dayanamayarak hayatını kaybetmişti. Umran Şaban'ın şehit olması Libya genelinde büyük infial yaratmış cenaze namazına on binlerce kişi katılmıştı. Bundan sonra hükümet, sorumluların teslim edilmesi için 2012/7 nolu kararı çıkarmış ve bu karar uyarınca Beni Velid yetkililerine on gün süre tanımış, on gün içinde sorumluların teslim edilmesi için içişleri ve savunma bakanlıklarına gerekirse güç kullanma yetkisi de vermişti. 

 

HABERE YORUM KAT